ABD ve Japonya arasında 20 milyar dolarlık teknoloji savaşı

Toshiba, nükleer santral yatırımından doğan zararlarını kapatmak için Western Digital ile ortak olduğu çip fabrikasını satma kararı alırken, bölümü Japon hükümetinin desteklediği konsorsiyuma 18 milyar dolara vermekte kararlı.
ABD ve Japonya arasında 20 milyar dolarlık teknoloji savaşı

Toshiba, yarı iletken üretiminde ortak olduğu Western Digital'a karşı dava açtığını duyurdu.

Tokyo merkezli uluslararası teknoloji şirketi Toshiba, birlikte çalıştığı Amerikalı sabit disk üreticisi Western Digital şirketinin çip bölümünün satışına müdahale etmesini davaya gerekçe olarak gösterdi.

Japon devi Toshiba'nın yaptığı açıklamaya göre, söz konusu müdahale nedeniyle şirketin zarar gördüğü belirtiliyor ve Western Digital'den 120 milyar yen, yaklaşık 1.1 milyar dolar tazminat isteniyor.

Toshiba aynı zamanda Yokkaichi'de bulunan çip fabrikasına Western Digital çalışanlarının girmesini yasaklama kararı da aldı. Böylelikle firmaya ait bilgilere ulaşımın engellenmesi amaçlanıyor.

Bilindiği üzere Toshiba, maliyetleri aşırı yükselen Westinghouse nükleer santral yatırımından doğan zararları kapatabilmek için amiral gemisi olan çip bölümünü satmayı planlıyor.

JAPONLAR YABANCIYA GİTMESİNİ İSTEMİYOR

Japon hükümeti dünyanın en büyük ikinci NAND hafıza çipi üreticisi olan Toshiba'nın sözkonusu bölümünün yabancı yatırımcılara geçmesine sıcak bakmıyor ve Bain Capital ile bir konsorsiyum oluşturarak çip fabrikasını satın almak istiyor. Zira Western Digital'in yanı sıra Apple, Google ve Amazon gibi firmalar da çip bölümüyle ilgilenmişti. Toshiba'nın televizyon departmanına ise Türk firması Vestel talip olmuştu.

Japon hükümeti ve Bain Capital konsorsiyumunun Toshiba'ya çip bölümü için sunduğu teklif 18 milyar dolar civarında. 17 yıldır ortaklık içerisinde olduğu ve çip bölümünde yüzde 49 hisseye sahip Western Digital ise aynı teklifi sunmasına rağmen saf dışı bırakılmış durumda. Amerikalı şirket, Japon konsorsiyuma satışın yapılmaması için mahkemeye başvurdu.