ABD ve Japonya Çin Denizi'nde tatbikat yapacak

ABD ve Japonya Çin Denizi'nde tatbikat yapacak

ABD ve Japonya'nın tartışmalı Güney Çin Denizi'nde ortak deniz tatbikatı yapmak için anlaştıklarını duyurdu.

Kyodo ajansının haberine göre, Hawaii'deki Camp Smith'de düzenlenen toplantıda, Japonya Savunma Bakanı Gen Nakatani ve ABD'li Amiral Harry Harris, iki ülkenin güçlü bağlarını göstermek ve "gittikçe kendini hissettiren Çin'i kontrol altında tutma" konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

Toplantıda Japon Savunma Bakanı'nın, "denizde hareket özgürlüğünün ve barışın temin edilmesine yönelik uluslararası çabaların ön saflarında ABD'nin yer aldığını" ifade ettiği kaydedildi.

Bir yetkili, Nakatani ve Harris'in ABD ile Japonya'nın ortak ve Avustralya ile üçlü tatbikat yapma konusunda anlaşmaya vardıklarını, iki yetkilinin ayrıca Güney Asya ülkeleriyle ortak tatbikatların teşvik edilmesine karar verdiğini ifade etti.

ABD ve Japonya, Çin'in denizlerdeki egemenlik alanını, askeri nüfuzunu genişletmek amacıyla arttırdığı konusunda şüphe taşıdıkları konusunda farklı platformlarda görüş belirtirken, Filipinler ise Batı Filipin Denizi konusunu deniz hukuku açısından uluslararası arenaya taşımıştı. 

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bölümü üzerinde hak iddia ediyor ve bu iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.