ABD'de 3 kişiye "IŞİD" gözaltısı

ABD'de, IŞİD'e katılma planları yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 3 kişi, haklarında açılan davada terör örgütüne maddi destek sağlamakla suçlandı.
ABD'de 3 kişiye "IŞİD" gözaltısı

ABD'de gözaltına alınan, New York'un Brooklyn ilçesine kayıtlı Abdurasul Hasanovich Juraboev, Akhror Saidakhmetov ve Abror Habibov'un, IŞİD'e maddi destek sağlamak suçundan yargılanacağı bildirildi.

New York Doğu Bölgesi Savcısı Loretta Lynch, davayla ilgili yaptığı açıklamada, "Suriye'ye yabancı savaşçıların gitmesi ülkemize ve müttefiklerimize karşı gelişen bir tehdittir" ifadesini kullandı.

Savcıların yaptığı dava başvurusunda, 24 yaşındaki Juraboev'in Özbekistan vatandaşı olduğu ve Ağustos 2014'te ABD'ye geldiği belirtildi. Özbekçe yayınlanan web sitesi aracılığıyla IŞİD'in ideolojisini yaydığı kaydedilen Juraboev'in, 8 Ağustos 2014'te internetten yaptığı bir gönderide, IŞİD'in emretmesi halindeABD Başkanı Barack Obama'yı öldürebileceğini ifade ettiği bildirildi.

İstanbul'a gitmek üzereyken New York JFK Havalimanı'nda yakalanan 19 yaşındaki Saidakhmetov'un da "AK-47 makineli tüfek alıp tüm polislere ateş etmek istediği ve ardından FBI'nın Genel Merkezi'ne giderek FBI üyelerini öldüreceği"ne ilişkin ifadeler kullandığı kaydedildi. Habibov (30) ve Saidakhmetov'un, önce Türkiye'ye ardından da IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gitme planları yaptığı belirtildi. 

Zanlıların suçlu bulunması halinde 15 yıla kadar hapis cezası alabileceği ifade ediliyor. 

ABD'de Ağustos 2014'te yapılan en son araştırmada, 100'den fazla Amerikalının IŞİD'e katıldığı belirtilmişti.