ABD'de başkan yardımcısı adaylarının profilleri

ABD'de yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayları kesinlik kazanırken başkan yardımcısı adayları arasındaki rekabet de dikkat çekiyor.
ABD'de başkan yardımcısı adaylarının profilleri

ABD'de yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti ileCumhuriyetçi Parti'nin başkan adayları kesinlik kazanırken başkan yardımcısı adayları arasındaki rekabet de dikkat çekiyor.

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak 58. başkanlık seçimleri öncesinde her iki parti de kongrelerini yaparak başkan ve başkan yardımcısı adaylarını resmen ilan etti.

Demokrat Parti'de eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti'de iş adamı Donald Trump, ABD'nin 45. başkanı olmak için kasım ayında yarışacaklar.

Ancak başkan adayları kadar başkan yardımcısı adaylarının da önemli olduğu seçim yarışında Demokratlarda Tim Kaine, Cumhuriyetçilerde ise Mike Pence, 2 numaralı koltuğa talip isimler olarak öne çıktı.

Tim Kaine

1958 yılında Minnesota'da doğan Tim Kaine, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2006-2010 yılları arasında Virginia Valisi olarak görev yapan Kaine, 2012 yılında Virginia Senatörü olarak ABD Kongresine girdi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Silahlı Hizmetler Komitesi'nde etkin mesai yapan Kaine, 2009-2011 yılları arasında Demokrat Parti Ulusal Komitesi başkanı olarak görev yaptı.

Sadece Virginia'da değil, parti tabanının genelinde sevilen Kaine, avukatlık kimliğinin de etkisiyle güçlü mesajlar verebilen, iyi düzeydeki İspanyolcasıyla Latin oylarını cezbedebilecek, silah kontrolü gibi konularda da ulusal figür haline gelmiş bir politikacı olarak görülüyor.

Kaine, Virginia Valisi iken 2009'da sigarayı kamu kurumlarında ve bazı kapalı mekanlarda yasaklayan kanunu onaylayarak bu alanda ilk adımı atan yöneticilerden biri olarak biliniyor.

2007 yılında 32 kişinin yaşamını yitirdiği Virginia Tech Üniversitesi saldırısının ardından silah satışının kısıtlanması için sert yasal tedbirler alan Kaine, bu konuda gösterdiği çabalardan dolayı büyük övgü aldı.

Sıkı bir Katolik olarak bilinen Kaine, 2008 yılında başkanlık için yarışan Obama'nın başkan yardımcısı adayları arasında son listeye kalsa da dış politikadaki yetersizliği gibi gerekçelerle aday gösterilmedi. Bu sürecin ardından Demokratik Ulusal Komite'ye seçilen Kaine, parti içindeki popülaritesini giderek artırdı.

"Esed'li bir Suriye'nin geleceği olamaz"

Dış politikadaki söylemlerine bakıldığında Kaine'in "ABD, 'Esed gitmeli' sözünü açıkça söylememeliydi" ve "Esed'li bir Suriye'nin geleceği olamaz" değerlendirmeleri öne çıkıyor. Suriye'deki tüm tarafların etrafına oturduğu bir müzakere masasında kararların alınması gerektiğini kaydeden Kaine, çok taraflı bir çözümden yana olduğunu gösteriyor.

Kendisini İsrail dostu bir Demokrat olarak gördüğünü belirten Kaine, İran'la nükleer anlaşma imzalandığında bu anlaşmaya destek verdiğini açıklamıştı.

Trump'ın "ABD'ye Müslümanların alınmaması" önerisine karşı çıkan Kaine, bunun yerine ABD'nin daha sıkı bir vize değerlendirme programı uygulaması gerektiğini savunuyor.

Amerikan medyasında Kaine'in, kürtaj karşıtı açıklamaları ve devlet yönetimiyle ilgili bazı konularda Cumhuriyetçilerle benzer fikirlere sahip olmasının, Trump'a oy vermek istemeyen Cumhuriyetçi seçmenin oylarını Demokrat Parti'ye çekebileceği yorumları yapılıyor.

Kaine, evli ve üç çocuk babası.

Mike Pence

1958 yılında Indiana'da doğan Mike Pence, Hanover Koleji'nde tarih, Indiana Üniversitesi'nde hukuk okudu.

Evanjelik olarak tanınan ve kendisini "sırasıyla Hristiyan, muhafazakar ve Cumhuriyetçi" olarak tanıtan Pence, ABD Kongresinde önemli bir deneyime sahip güçlü bir muhafazakar olarak biliniyor.

Temsilciler Meclisinde 2001-2013 yılları arasında bulunan Pence, Indiana Valisi olarak görev yapıyor.

Trump'ın "ABD'ye Müslümanları almayalım" çağrısını reddetmişti

Pence'in hangi konularda Trump ile anlaşıp hangi konularda anlaşamayacağı merak ediliyor. Trump'ın yaptığı "Müslümanları ABD'ye almayalım" çağrısı için Pence, "Müslümanların ABD'ye girişini yasaklama çağrısı saldırgandır ve anayasal değildir" yorumunu yapmıştı.

Ön seçim sürecinin ilk döneminde Teksas Senatörü Ted Cruz'u destekleyeceğini açıklayan Pence, Indiana'yı Trump kazanınca "Ben kimseye karşı değilim" açıklamasını yapmış ve Trump'ın başkan adaylığını destekleyeceğini kaydetmişti.

ABD'nin Irak'ı işgalini mümkün kılan düzenlemeleri destekleyen Pence, yeterli güvenlik düzeyine ulaşılmadan Amerikan askerlerinin bu ülkeden geri çekilme sürecine girdiği fikrini dile getirmişti.

Guantanamo Tutukevi'nin kapatılmasına karşı çıkan Pence, ABD'nin "teröristlerle mücadelede zafiyet göstermemesi gerektiğini" savunan bir bakış açısına sahip.

Amerikan basınında, Trump'ın bu seçimiyle güçlü bir muhafazakar ismi yanına alarak parti tabanından daha fazla destek almaya çalıştığı değerlendirmesi yapılıyor.

Pence, evli ve üç çocuk babası.