ABD’deki kriz altını etkiledi

Amerika’daki bankaların iflasından sonra altında büyük oranda yükseliş yaşandı. Yatırımcıların son dönemde altına yöneldiğini söyleyen Yusuf Yaşar, “Altının kısa ve orta vadede daha çok artacağını düşünüyorum. Yatırımcıların bu fırsatları değerlendirmesini öneriyorum.” dedi.
ABD’deki kriz altını etkiledi

Altında yaşanan yükselişin bir sebebi de Amerika’daki bankaların iflasından olduğu biliniyor. Yaşanan artış, altına yapılan yatırımı etkiledi. Altının kısa ve orta vadede yükseleceğini aktaran Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, altın hakkında önemli bilgilere yer verdi. Başkan Yusuf Yaşar; “Altın belli bir süredir durgundu. Ama zaten 2 bin dolara çıkmasını bekliyorduk ve çıktı. Ons 2 bin 10 dolarları gördü. Şu an bin 968 dolar seviyelerinde. Bir süre böyle devam ettikten sonra tekrar bir çıkış bekliyoruz.” şeklinde aktardı.

yusuf-yasar.jpg

‘CİDDİ ÇIKIŞ YAŞANDI’

Altının büyük oranda yükseliş yaşadığının altını çizen Yaşar, “Altın güvenilir bir liman. Dünyada herhangi bir hareket, olumsuz bir gelişme, savaş belirtileri gibi durumlar olduğu zaman zaten hemen yükseliyor. Örneğin Amerika’daki bankaların iflas etmesi kriptoları, hisse senet borsalarını çökertti. Banka krizler yaşandı. Batan bankalar oldu. Amerika’da serbest piyasa olduğu için batan battı, kalan kaldı. Orada devlet herhangi bir müdahalede bulunmaz. Bundan dolayı da altında ciddi bir çıkış yaşandı. Bütün yatırımcılar daha çok altında yöneldi. Ama altını fiziki olarak kuyumcudan almak gerekiyor. Bankalardan alınan altınlar, kuyumculara göre daha çok farkla alınıyor. Ara farkı anormal oluyor.” ifadelerine yer verdi.

altin-1.jpg

‘YATIRIMCILAR BU FIRSATI DEĞRERLENDİRSİN’

Altının kısa vade de artış yaşayacağını vurgulayan Yaşar, “Yapılacak olan seçimler dünyadaki gibi ons fiyatlarını etkilemez. Bu mümkün değil ama dolara bağlı bir etki olabilir. Altının maliyeti dolarla olduğu için eğer dolarda bir yükseliş olursa, altının maliyeti de yükseldiği için fiyatlar da yükselebilir. İnşallah seçimle birlikte bu fiyat istikrarsızlıkları ortadan kalkar ve rayına oturur. Altının kısa ve orta vadede çok iyi olacağını düşünüyorum. Yatırımcıların bu fırsatları değerlendirmesini öneriyorum. En çok araba yatırım aracı olarak gündemimize geliyor ama araba bir yatırım aracı değildir. Bu yüzden ikinci el arabaların fiyatı sıfırın fiyatını da geçiyor. Böyle bir şey mümkün olmamalı. Araç ihtiyaçtır, yenilenir, modeli değiştirilir. Böyle olunca maalesef araba fiyatları da yükseldi. Yatırım aracı altındır, araba değildir.” diye aktardı.

altin-2.jpg

‘DÜĞÜN ALTINLARINDA DÜŞÜŞ’

Düğünde alınan altınların gramlarında düşüş yaşandığını belirten Yaşar, “Önümüzde bahar var. Zaten bayram sonrasında da bizi etkileyen nişan işleri başlıyor. Yani yakın zamanda işler daha yoğun olacak. Düğünler de yaza doğru başlamış olacak. Düğünlerde takılan altınların gramlarında azalış yaşandı. Daha önce bir düğünde 300-400 gram altın alınabiliyordu. Alım gücü fazlaydı. Altının yükselmesiyle beraber 200 grama düştü. Şimdi ise ortalama olarak 100 gram civarında altını ancak alabiliyor. Maddi durumuna göre tabi ki daha fazla da olabiliyor. Fakat maddi durum daha az ise 50-100 arasında da değişiyor. Alyanslarda da gram yerine daha çok modeline bakılıyor.” sözlerine yer verdi.

altin-3.jpg

‘FOTOĞRAFLAR GERÇEK DIŞI’

İnternetten alınan altınların büyük oranda sorunlu çıktığını dile getiren Yaşar, “İnternette yanıltıcı, aldatıcı altın reklamları var. Profesyonel ışıklar altında fotoğraf çekimleri yapıyorlar. Çok güzel gösteriyorlar. Aynı ürün bizde de oluyor ama aynı güzellikte olmuyor. Çünkü gerek dışı, yanıltıcı fotoğraflar çekiliyor. Güvenilir siteler olduğu gibi güvensiz siteler de oluyor. Gelen ürün tamamen şans ürünü oluyor. Daha sonra da karşınızda herhangi bir muhatap bulamıyorsunuz. İnternetten alınan ürünlerin yüzde 70-80’i sorunlu çıkıyor. Bu yüzden altın kuyumcudan alınmalı. Kuyumcu bir yıl değil, yıllarca malının arkasında durur. Herhangi bir sorunu olursa çözer. İnternetten alınacaksa da güvenilir, bilinir sitelerden alınmalı.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

altin-4.jpg

 Muhabir
Etiketler :