ABD'deki Müslümanlar Trump'a rağmen gelecekten umutlu

ABD'de yapılan bir araştırma, ülkedeki Müslümanların Başkan Donald Trump'ın tutumuna rağmen ülkede kabul görme umutlarının sönmediğini ortaya koydu.
ABD'deki Müslümanlar Trump'a rağmen gelecekten umutlu

Washington merkezli Pew Araştırma Merkezi, ülkede yaşayan bin 1 Müslümanla İngilizce, Arapça, Farsça ve Urduca yapılan görüşmeler sonucunda ABD'deki Müslümanların dörtte üçünün Başkan Donald Trump'ı düşman olarak gördüğünü ortaya çıkardı.

Araştırmaya katılanlardan yüzde 62'si, kasım ayındaki seçimlerden sonra "Müslümanları ve göçmenleri düşmanca göstermeye yönelik çabalara rağmen Amerikalıların Müslümanlara düşman gözüyle bakmadığını" ifade etti.

Katılımcıların yüzde 50'si son bir yılda güvensizlik ve aşağılanma gibi ayrımcı muamelelere maruz kaldıklarını, başörtülü kadınlar gibi Müslüman kimlikleri önde olanların yüzde 64'ünün de bu tür ayrımcılıklara uğradıklarını söyledikleri aktarıldı.

"Gayrimüslimlerden cesaretlendirici sözler duyuyoruz"

Öte yandan katılımcıların yaklaşık yarısı son 1 yılda gayrimüslimlerden cesaretlendirici sözler duyduğunu, yüzde 70'i de umudunu koruduğunu ve çok çalışarak gelecek yıllarda Amerika'da başarıyı elde edeceğine inandığını dile getirdi.

ABD'de yaşayan Müslüman sayısının her yıl 100 bin kişi arttığına dikkati çeken Pew araştırmacıları, toplam sayının ABD nüfusunun yüzde 1'ine (3,35 milyon) ulaştığını belirtti. Uzmanlar ABD'ye en çok göç eden Müslümanların, Pakistan, Hindistan, Bangladeş, İran, Irak, Sahra Altı Afrikası ve Avrupa'dan geldiğini kaydetti.

Princeton Üniversitesi Siyaset Bilimcisi ve Pew Danışmanı Amaney Jamal, "Amerika'daki Müslüman nüfus arasında, halkın kendilerini anlamaya ve sempati duymaya başladığına dair bir anlayış var." dedi.

Jamal, Müslümanlara karşı oluşturulan ön yargının Amerikalıları bunu sorgulamaya ve komşularıyla daha iyi iletişim kurmaya ittiğini vurguladı.