ABD'deki Paralel Yapı okullarına yolsuzluk şikayeti

ABD'de, Paralel Yapı ile ilişkili Harmony Okullarında 18,4 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Teksas Eğitim Ajansına ek şikayet başvurusunda bulunuldu.
ABD'deki Paralel Yapı okullarına yolsuzluk şikayeti

Paralel Yapı'ya karşı ABD genelindeki hukuki dava ve soruşturmalarını takip eden Amsterdam&Partners LLP hukuk firmasının yetkilisi Robert Amsterdam, yaptığı açıklamada, Fetullah Gülen'e bağlı olduğu belirtilen Harmony Okullarındaki yolsuzluğaa ilişkin Teksas Eğitim Ajansına yeni şikayet dilekçesi verdiklerini bildirdi.

Harmony Okullarının emlak ve kiralama işlerini yürütmesi için Charter School Solutions (CSS) firmasının kurulduğunu belirten Amsterdam, görünüşte özerk olan CSS'nin, daha önce Harmony'de çalışmış bir yönetici tarafından idare edildiğini kaydetti.

Kira bedeli yapım bedelinden fazla

Harmony'ye ait 6 inşa ve genişletme çalışması için okul yönetimi ile CSS arasında 44 milyon dolarlık sözleşme imzalandığına işaret eden Amsterdam, yeni yapıların okula kiralanması yoluyla CSS'ye 18,4 milyon dolarlık fazla ödeme yapıldığını bildirdi.

Devletten eğitim yardımı alan bir okulun kendi emlak işleri için kurduğu bir firmaya yapım bedelinin bile üstünde kiralama bedeli ödemesini anlayamadığını kaydeden Amsterdam, "18 milyon doların zimmete geçirildiğini öğrenmek sarsıcı." değerledirmesinde bulundu.

"Okullarla ilgili önemli bir süreç olacak"

Amsterdam, 24 Mayıs'ta yaptıkları esas şikayet başvurusuna ilaveten verdikleri bu bilgi ve belgelerin, Gülen'in ABD'deki sözleşmeli okullarıyla ilgili önemli bir süreç olacağına inandığını vurguladı.

2014 yılında başlayan FBI soruşturmasının ilk ayağında Paralel Yapı'ya ait Chicago'daki Concept Okulları adı altındaki 30 sözleşmeli okulun, 2003 ila 2013 yıllarında 5 milyon dolardan fazla devlet desteğini kendi üyelerine aktararak usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti. İlk etapta 3 eyalette başlatılan soruşturma süreci devam ediyor.