ABD'deki Türk "özel öğretmenden" Türkiye'deki ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım

ABD'de "Hiçbir Çocuk Geride Kalmasın" kanunu ile ülke literatürüne giren "özel öğretmenlik" mesleğini icra edenler arasında bir Türk eğitmen de yer alıyor- Türk "özel öğretmen" Ancieta, boş zamanlarını Türkiye'deki ihtiyaç sahibi öğrenciler için ABD'de ya
ABD'deki Türk "özel öğretmenden" Türkiye'deki ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım

CHICAGO (AA) - BİLGİN ŞAŞMAZ - ABD'de hastalık, sakatlık ya da geçirdikleri kaza nedeniyle eğitimlerine geçici süreyle devam edemeyen çocukların evlerine giderek sınıflarında işlemeleri gereken dersleri anlatan Türk öğretmen Şule Kıvanç Ancieta, işinden artan zamanlarında Türkiye’deki ihtiyaç sahibi öğrenciler için gönüllü olarak yardım topluyor.

ABD'de 2002'de yürürlüğe giren "Hiçbir Çocuk Geride Kalmasın - No Child Left Behind" Kanunu ile ülke literatürüne giren "özel öğretmenlik" mesleği, ülkedeki hasta, sakat ve bakıma muhtaç tüm çocuklara eşit şartlarda eğitim alma imkanı sağlıyor.

Okullar tarafından istihdam edilen özel öğretmenler, mazeretleri nedeniyle devamsızlık yapan öğrencilerin evlerine, gerekiyorsa hastaneye giderek tüm ders ve ödevlerini tamamlamalarını sağlıyor.

Mazeretli her öğrenci için diğer öğretmenlerle koordinasyon kurarak eğitim programı hazırlayan özel öğretmenler, büyük özveriyle görev yapıyor.

Chicago’daki Oak Park River Forest (OPRF) Lisesi'nde "özel öğretmen" olarak görev yapan Türk eğitimci Ancieta da mesleğini en iyi şekilde yapan öğretmenlerin başında geliyor.

Ancieta, öğretmenlikten arta kalan zamanlarında da Türkiye'deki ihtiyaç sahibi öğrenciler için ABD'de yardım toplayan Bridge to Türkiye Fund (BTF) için gönüllü olarak çalışıyor.

- Hem anne hem özel öğretmen hem de yardım gönüllüsü"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ancieta, eğitime büyük önem veren bir ailede yetiştiğini, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik bölümünü bitirdikten sonra gönül verdiği öğretmenlik için pedagojik formasyon aldığını söyledi.

Çocukluğunun, babasının işi nedeni ile Türkiye’nin değişik bölgelerinde geçtiğini belirten Ancieta, bu süreçte çocukları mutlu etmenin ve onlara destek olmanın hayata katılan en önemli değerlerin başında geldiğini, öğretmenliğe başlamasında da bu düşüncenin etkili olduğunu ifade etti.

Ancieta, Ankara'da öğretmenliğe başladıktan sonra evlenerek ABD’ye yerleştiğini ve 14 yaşında bir oğlu olduğunu dile getirerek, "Özel öğretmen kavramını ABD'de öğrendim ve öğrencilere verdiği destekten çok etkilendim. Yaklaşık 10 yıldır OPRF Lisesi'nde okul özel öğretmeni olarak çalışıyorum." dedi.

- "Mesleğimin en zor yanı öğrencilerimi kaybetme riskimin olması"

Mesleğini adı gibi "özel" olarak niteleyen Ancieta yaptığı işi şöyle özetledi:

"Bir öğrenci; ameliyat, kaza, sakatlık gibi çeşitli nedenlerle uzun süre okuldan ayrı kaldığında, okul tarafından atanan özel öğretmen, öğrenciye okula dönene kadar tüm derslerinde destek veriyor. Öğrenci ile öğretmen arasında köprü işlevi gören özel öğretmenler sayesinde devamsızlık yapmak zorunda kalan çocuklar, okula döndüğünde sınıfla aynı seviyede bilgiye sahip oluyor.

Öğrencilerin sağlık sorunları nedeniyle geçirdikleri zorlu günlerinde eğitimlerine destek olabilmek, eğitimlerinin aksamamasını sağlamak ve bunun onların üzerindeki olumlu etkisini görmek işime olan bağlılığımı bir kat daha artırıyor. Öğrencilere gösterilen her destek, ilgi ve güven hissi onların hayatlarında iz bırakıyor."

Eğitim verdiği bir kanser hastası öğrencisini kaybettiğini ve bunun kendisini derinden yaraladığını anlatan Ancieta, "Mesleğimin en zor yanı öğrencilerimi kaybetme riskimin olması." dedi.

- Türk öğrencilere 3 milyon doları aşan yardım

Ancieta, öğretmenlikten arta kalan zamanlarında da Türkiye'deki ihtiyaç sahibi öğrenciler için ABD'de yardım toplayan Bridge to Türkiye Fund (BTF) için gönüllü olarak çalışıyor.

İşi dışında gönüllü olduğu yardım kuruluşu BTF ile bir öğrencisi vasıtasıyla tanıştığını dile getiren öğretmen Ancieta, "2014 yılında bir öğrencimin Facebook yayınında BTF aracılığıyla Türkiye'deki köy okullarına ayakkabı yardımı gönderildiğini gördüm. Bir öğrencimin böyle bir güzel olayda yer alması beni çok etkiledi. Türkiye'deki dezavantajlı çocuklara buradan yardım eli uzatabilmek ve vatandaşlık görevimi yerine getirebilmek adına BTF ailesine katıldım ve Chicago temsilcisi olarak gönüllü çalışmaya başladım." şeklinde konuştu.

Ancieta, ABD’de düzenledikleri çeşitli etkinliklerle, BTF için toplanan yardımlara katkı sağladığını hatırlatarak, "Türkiye'de 20 okulda tıp, mühendislik, eğitmenlik ve sanat gibi branşlarda eğitim alan 95 öğrenciye burs sağlıyoruz. Bu yıl ilk mezunlarımızı verecek olmak bizleri gururlandırıyor." dedi.

Hazırlamış olduğu "Köy Okullarına Fen Laboratuvar Malzemeleri Yardımı Projesi" ile öğrencileri fen bilimiyle erken yaşta uygulamalı şekilde tanıştırmayı hedeflediklerini kaydeden Ancieta, BTF'nin 2003'ten bu yana ABD'den toplayarak ihtiyaç sahibi Türk öğrencilere ulaştırdığı yardımların 3 milyon doları aştığını sözlerine ekledi.

Kaynak: