ABD'den darbe soruşturmasıyla ilgili açıklama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, FETÖ başarısız darbe girişimi sonrasındaki soruşturmalarda çok sayıda kişi hakkında açığa alınma ve gözaltı kararları verilmesinin "meşru" olduğunu bildirdi.
ABD'den darbe soruşturmasıyla ilgili açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısız darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında çok sayıda kişi hakkında açığa alınma ve gözaltı kararları verilmesinin "anlaşılır" ve "meşru" olduğunu bildirdi.

Toner, günlük basın toplantısında FETÖ'nün Türkiye'deki başarısız darbe girişimi sonrası yaşanan süreç ile ilgili soruları yanıtladı.

Türkiye halkının demokratik yollarla seçtiği hükümete karşı darbe girişiminde bulunulduğuna dikkati çeken Toner, başlatılan soruşturmalar kapsamında açığa alınma ve gözaltı kararları alınmasını, "anlaşılır ve meşrudur" sözleriyle değerlendirdi.

Toner, “Açıkça söylemek gerekirse, Türkiye hükümeti ne olduğunu anlayabilmek için halkının güvenliğini sağlayabilmek adına darbeyi yapanlara karşı soruşturmalar başlattı.” dedi.

Türkiye hükümetini ve halkını anladığını belirten Toner şunları kaydetti:

“Çok ciddi bir tehlike altında olduklarını hissediyorlar. Aynı zamanda, bahsedilen gözaltı kararları ve toplanmalar dikkatimizden kaçmıyor. Türkiye hükümetine, cuma günü yaşanan olaylardan sonra sakin ve istikrarlı olması, aynı zamanda, Türkiye anayasasının sunduğu demokratik standartlara uyması, hukukun egemenliği ilkesini gözetmesi konusunda çağrıda bulunduk."

Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu anımsatan Toner, darbe girişimi sonrasında Türkiye hükümetinin üzerinde büyük bir stres olduğunu söyledi.