ABD'den Kuzey Kore ile nükleer müzakereye yeşil ışık

ABD'den Kuzey Kore ile nükleer müzakereye yeşil ışık
ABD'den Kuzey Kore ile nükleer müzakereye yeşil ışık
ABD'nin Altılı Görüşmeler'e katılan temsilcisi Seiler: "Kuzey Kore, İran ile varılan uzlaşıdan ders çıkarmalı"

WASHINGTON (AA) - ABD'nin Kuzey Kore'nin nükleer programı konusunda yürütülen Altılı Görüşmeler'e katılan temsilcisi Sydney Seiler, Kuzey Kore'nin, İran'ın nükleer programına ilişkin yürütülen müzakereler sonunda varılan uzlaşıdan ders çıkarması gerektiğini söyledi. 

Seiler, Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin, İran ile yürütülen müzakerelerden "hiç ders çıkarmamış olabileceğini", öte yandan "uluslararası toplumun Pyongyang yönetiminden nükleer programı konusunda bir politika değişikliği beklediğini ve bu değişikliğin, olumlu yanıtlanacağını" belirtti. 

İki yıldır Pyongyang yönetiminin nükleer silahlardan arınmak yönünde istekli olduğuna dair herhangi bir işaretin görülmediğini ifade eden Seiler, Kuzey Kore, ABD'yi düşman olarak nitelendirse de ABD'nin farklı bir yol ve müzakere arayışında olduğunu bildirdi. 

Sydney Seiler, Kuzey Kore ile nükleer müzakereler için herhangi bir önkoşulun var olup olmadığı yönündeki soruya, "Pyongyang yönetiminin, görüşmeler sürerken nükleer programını ve füze denemelerini durdurması gerekeceği" yanıtını verdi. 

Seiler ayrıca Washington yönetiminin, müzakere için "güvenilir" olmaları halinde muhalifleriyle görüşmeye de istekli olduğunu dile getirerek, buna Küba ve Myanmar ile son dönemde yaşanan gelişmeleri örnek gösterdi. 

Kuzey Kore'nin nükleer programı konusunda Çin, Japonya, Rusya, Güney Kore, Kuzey Kore ve ABD'nin katıldığı Altılı Görüşmeler'in sonuncusu 2008 yılında, Washington ve Pyongyang yönetimleri arasındaki son resmi müzakereler de üç sene önce yapılmıştı. 

ABD 2012 yılında Kuzey Kore'nin yörüngeye uydu ve füze fırlatma kararından vazgeçmemesi üzerine bu ülkeye yönelik gıda yardımını askıya almıştı.