ABD'den Romanya’ya işkence ücreti

ABD'den Romanya’ya işkence ücreti

CIA’in 11 Eylül sonrası Romanya’da kurduğu gizli işkence merkezleri için bu ülkeye milyonlarca dolar para ödediği ortaya çıktı. CIA’in ‘Kara bölge’ olarak bilinen dünyadaki sorgu ve işkence tesisleri için en az 300 milyon dolar harcadığı savunuluyor.

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) Romanya'daki gizli işkence hapishaneleri için milyon dolarlar ödediği ortaya çıktı. Romanya'daki davada konuşan İnsan Hakları Örgütü hukukçusu Amrit Singh, Romanyalı yetkililerin 2003-2005 arasında CIA hapishanelerine göz yumduğunu belirterek CIA'nin milyonlarca dolar ödediğini gösteren belgeleri de mahkemeye sundu. Davada Romanya hükümetini temsil eden Catrinel Brumar ise davanın devam ettiği gerekçesiyle bir yorumda bulunmadı. ABD merkezli haber sitelerinden vox.com aralarında Küba'daki Guantanamo Hapishanesi'nin de olduğu işkence merkezlerinin olduğu iddia edilen ülkelerin bir kısmını yayınladı. İşkence yapılan bu tesisler arasında 220 bin dolar harcanan Afganistan'daki merkez en kötü şöhrete sahip olanı. CAI'ın sorgu merkezlerine 300 milyon dolar harcadığı da iddia edildi.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN KINAMA

Avrupa Parlamentosu, CIA işkencelerine ilgisiz kalan Avrupa devletlerini ve kurumlarını geçtiğimiz günlerde kınamıştı. Avrupa Parlamentosu bağlayıcı olmayan kararında üye devletlere “CIA'nin Avrupa üzerindeki gizli hapishaneleriyle ilgili iddaları şeffaf bir soruşturmayla ortaya çıkartılması” çağrısı yapmıştı. Avrupa'da Litvanya, Polonya, İtalya ve İngiltere gibi devletlerin CIA operasyonlarının merkezinde yer aldığı belirtiliyor. AP Genel Kurulu daha önce düzenlenen oturumda parlamenterler, terörizmle mücadele ederken temel değerlerin çiğnenmesinin “kabul edilemez” olduğunu vurgulamıştı.
romanya.jpg

Romanya'da işkence merkezi olarak kullanılan bina


CIA İŞKENCELERİNİN ÜLKE HARİTASI

Bazı ülkeler CIA'ın 'Kara bölge' olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu ülkeler olmayı kabul ederken bazıları da bunu reddetmiş, tutsakların nakillerinde, topraklarında duraklamalarına izin vermişti. Türkiye bu haritada nakil yapılan istasyon ülkeler arasında gösterilmişti. İngiliz gazetesi The Times, 'Kara bölge' olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu iddia edilen ülkeleri ve tutsakların nakillerinde, topraklarında duraklamalarına izin verildiği öne sürülen ülkelerin haritasını yayınlamıştı. Tutsakların nakillerine izin verildiği iddia edilen ülkeler arasında, Türkiye, Yunanistan, Belçika, İngiltere, İrlanda, İspanya ve Portekiz yer aldı. The Times, 'Gizli sorgu' tesislerin bulunduğu iddia edilen ülkeler arasında Suudi Arabistan, Tayland, Fas, Mısır, Romanya, Libya, Polonya, Özbekistan ve Litvanya'nın olduğunu duyurmuştu.

Suda boğulma hissi yaşatıyor
suda-bogulma-hissi-yasatiyor.jpg

Onlarca esire, suda boğulma hissi veren “waterboarding” adlı yöntemi başta olmak üzere, dikkati sabit bir noktaya tutma, duvarda durma, dar alanda hapis, stres pozisyonları, alt bezi kullanma, böcek kullanma, ölümle tehdit ve sahte defin gibi birçok işkence metodu uygulandı.

Esirlere Rus ruleti oynattılar

Esirlerden bazıları 180 saat uykusuz bırakıldı. Bazıları saatlerce elleri başlarının üzerinden zincirlenmiş şekilde acı verici pozisyonlarda bekletildi. Açlık grevindeki esirler “rectal feeding” denilen bir yöntemle beslenmeye zorlandı. Bazı işkenceciler esirlere“Rus ruleti” oynattı.

Matkaplı sorgu yöntemi!

Başlarına kukuleta geçirilen bazı esirlerin dışkılarını atmalarına izin verilmedi. Bu esirler dışkılarıyla birlikte aynı alanda yaşamaya zorlandılar. 2000 yılında USS Cole gemisine bombalı saldırı düzenlemekle itham edilen Abdurrahman el-Nasiri'ye matkapla işkence yapıldı.

'Bush biliyordu, işkence yöntemlerini tartıştık'
bush.jpgDick Cheney-George W. Bush

ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, dönemin Başkanı George W. Bush'un, CIA tarafından terör şüphelilerine yapılan sorgulama tekniklerinden haberdar olduğunu açıkladı. Cheney, olayın geniş yankı bulmasının ardında yaptığı açıklamada, “Bence Bush, işkence yöntemlerini kesinlikle biliyordu. Yöntemleri tartışmıştık. Durumu ondan saklamadık” dedi. Başkana herhangi bir şekilde yalan söylenmediğini de ifade eden Cheney, “Başkan Bush bu konuyla ilgili bilgilendirilmişti” açıklamasını yaptı.

Kaynak: