ABD'den Türkiye'ye sabotaj

ABD, kısa sürede 90 kilometrelik alandan IŞİD’in temizlenmesini sağlayan Fırat Kalkanı Harekatı’na katılmak istiyor. Muhalif savaşçılar ise Türkiye’nin güneyindeki ‘PKK koridoru’ planını boşa çıkaracak el-Bab operasyonunun sabote edilmesinden korkuyor.
ABD'den Türkiye'ye sabotaj

Son bir yıldır Suriye kuzeyinde yönettiği başarısız operasyonlarla sınırdaki kontrolün kaybolmasına ve yüzlerce muhalifin ölmesine neden olan ABD, kısa sürede 90 kilometrelik alandan IŞİD’in temizlenmesini sağlayan Fırat Kalkanı Harekatı’na katılmak istiyor. Muhalif savaşçılar ise Türkiye’nin güneyindeki ‘PKK koridoru’ planını boşa çıkaracak el-Bab operasyonunun sabote edilmesinden korkuyor.

ABD'nin Fırat Kalkanı aşkının nedeni belli oldu. Aylar önce PKK'nın Suriye yapılanması PYD'ye Bab ilçesi için söz veren ABD, TSK destekli ÖSO birliklerinin Bab'a yönelmesi üzerine harekete geçti. ABD Özel Kuvvetleri'nin harekata dahil olmak için yoğun çaba sarf etmesi ÖSO içindeki grupları tedirgin ediyor. ABD muhalifi gruplardan Ahrar el-Şarkiyye, Fırat Kalkanı Harekatı'ndan çekildiğini açıkladı. Aralarında Feylak'uş Şam'ın da bulunduğu diğer gruplar çekinceli de olsa açıktan tepki göstermiyor. Bir dönem ABD'den yoğun destek alan Şam Cephesi dahi, ABD'nin PYD'yle ortak hareket etmesi nedeniyle harekatta ABD'yi istemiyor. ABD'nin bu pozisyonuna tepki vermeyen gruplar ise ABD tarafından kurulan operasyon çatısından yüklü miktarda silah yardımı alan Sultan Murat Tugayları, Hamza Tugayı, 51. Fırka ve Tahrir Suriye.

'Bab' koridor için hayati
Aylar önce PYD ile ABD arasında varılan bir mutabakatta, PKK kantonlarının sınır hattından doğu-batı şeklinde değil Güneydoğu-Kuzeybatı yönlerinden bir yay şeklinde birbirine bağlanacağı ve Türkiye sınırına doğru içine Azez'i alacak şekilde kalan bölgenin sıkışmış vaziyette muhaliflere bırakılacağı kararlaştırılmıştı. Ancak Bab'ın PYD açısından tehlikeye girmesi üzerine kantonların aşağıdan yukarıya bir yayla birleştirilmesi hayali de tehdit görmeye başladı. Yeni Şafak'a konuşan bir ÖSO mensubu, ABD'nin harekata dahil olmasının tek nedeninin el-Bab operasyonunu sabote etmek istemesi olduğunu belirtiyor. İsmini vermek istemeyen muhalif, “PYD Münbiç'ten çıkmadı. Kendisini 'SDG' olarak kamufle ediyor. Münbiç'ten Bab'a, oradan da kuzeydoğuya doğru Tel-Rıfat ve Afrin'e ulaşmaya çalışacaklardı. Bu planın başında Amerika vardı" dedi.

suriye.png

Dün yine geldiler
Önceki gün Çobanbey'den kovulan ABD'li askerler dün öğle saatlerinde tekrar Çobanbey'e geldi. Tel Ahmar'dan 25 asker ve 6 arazi aracıyla Çobanbey'e giren ABD'li askerler ile ÖSO grupları arasında toplantı yapıldı. Bu süreçte ABD eksenli ÖSO gruplarının, ABD'nin dahil olması nedeniyle Fırat Kalkanı Harekatı'ndan çıktığını açıklayan Ahrar el-Şarkiyye grubu hakkında bazı iddialar ortaya atmaya başladığı bildirildi.

O iddialardan bazıları, Ahrar el-Şarkiyye'nin Fırat Kalkanı'nı baltalamaya çalıştığı ve içinde el-Kaide yanlısı aşırıcıların bulunduğuydu. Suriye'de özellikle ABD, 'aşırıcı' olarak nitelendirdiği grupları IŞİD bahanesiyle hedef alıyor. Öte yandan Fırat Kalkanı Harekatı'na katılan gruplar, Suriye içinde faaliyet gösterdiği bölgelerde kullandığı silah ve mühimmatların önemli bir kısmını ABD öncülüğündeki operasyon çatısından yardım olarak ediniyor.

Yardım kesilmesin diye...
Bir ÖSO mensubu, “Gruplar hem bu yardımı kaybetmemek hem de 'aşırı' ilan edilmemek için ABD'nin harekata katılmasına sessiz kalacaklar. Ancak bu durumdan hiç de memnun değiliz. Harekat ABD manipülasyonlarıyla istenilen sonuca ulaşmayabilir ve bu durum PYD'nin işine yarayabilir" yorumu yaptı. Bölge kaynakları, ABD'lilerin bölgeye 200 kadar daha asker göndereceği bilgisini verdi.

El Bab'ı geçerek Mare'ye ulaşacak

TSK'nın desteği ile El Bab'a yönelen ÖSO, El Bab'ın doğu ve batı kırsalındaki DAEŞ'e hedeflenecek. Türkiye de, bu süreçte PYD'nin, Fırat'ın doğusuna çekilmesi için pres yapacak. Böylece Türkiye sınırına 48 km derinlikteki Menbiç-El Bab-Mare hattı DAEŞ ve PYD'den tamamen temizlenecek. Menbiç'te Fırat sınırından başlayıp, El Bab'ı geçerek Mare'ye ulaşacak olan 95 kilometrelik bu hat, Güvenli Bölge'nin güney sınırını oluşturacak.

Yeni Şafak