AB'den Peşmergeye destek mesajı

AB Irak Büyükelçisi Simonet, Peşmerge güçlerine terörle mücadelede sağladıkları desteğin Musul'u kurtarma operasyonu esnasında da devam edeceğini bildirdi.
AB'den Peşmergeye destek mesajı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Avrupa Birliği (AB) Irak Büyükelçisi Patrick Simonet ile Erbil'de bir araya geldi.

IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Simonet, Barzani'ye AB ülkelerinin Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna ilişkin yaklaşımına ilişkin bilgi verdi.

Simonet, AB'nin Peşmerge güçlerine terörle mücadelede sağladığı desteğin Musul'u kurtarma operasyonu esnasında da devam edeceğine vurguda bulunarak, "AB ülkeleri DEAŞ'la mücadelede ve Musul'u kurtarma operasyonunda Peşmergenin destekçileridir. DEAŞ'a karşı büyük başarılar elde eden Peşmergenin cesareti takdire şayandır. "ifadelerini kullandı.

AB ile IKBY arasındaki ilişkilere de büyük önem verdiklerine dikkati çeken Simonet, bu nedenle Erbil'deki temsilcilik seviyesinin yükseltildiğini hatırlattı. Simonet DEAŞ sonrası gelişmelere ilişkin AB'nin endişelerini de Barzani ile paylaştı.

Barzani de Ninova'da yaşayan etnik ve dini gruplar özellikle de Hristiyan ve Yezidilerin haklarının korunması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini dile getirdi.

Barzani, Kerkük'teki DEAŞ saldırılarına ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"Asayiş güçlerimiz teröristlere karşı kahramanca mücadele ettiler. Kerkük halkı büyük bir direniş örneği gösterdi. Şunu ifade etmek isterim ki Kerkük ve Kürdistan halkı, şehirlerinin terör yuvaları haline gelmesine asla müsaade etmeyeceklerdir."

Barzani ile Simonet görüşmede askeri planın yanı sıra siyasi bir planın da olması gerektiğine işaret etti. Görüşmede ayrıca Erbil ile Bağdat ilişkileri ve bölgedeki siyasi gelişmeler de ele alındı.