Abdullah Çiftçi: Amerika’yı anlamadan dünyadaki yaşananları anlayamayız

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyada Amerika hakimiyetinin söz konusu olduğunu dile getiren Stratejist Abdullah Çiftçi, “Amerika’da yaşananları doğru anlamadan, dünyada olup bitenleri doğru anlayamayız” dedi.
Abdullah Çiftçi: Amerika’yı anlamadan dünyadaki yaşananları anlayamayız

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından düzenlenen Cuma konferanslarının bu haftaki konuğu Stratejist Abdullah Çiftçi oldu. ‘21. yy dünyası ve Türkiye'nin yeri’ konusunda açıklamalarda bulunan Çiftçi, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, dijitalleşme ve kripto paralarla da ilgi görüşlerini paylaştı.

‘TARİHİ BİLMEDEN SİYASETİ ANALİZ EDEMEYİZ’

Siyaset analizi için tarihi iyi bilmek gerektiğini dile getiren Abdullah Çiftçi, “Yeni ürün veya teknoloji çıktığı zaman bunun arkasındaki aklı anlamamız gerekmektedir. Dolayısıyla, dünyada insan ilk gün neyse bugün de odur. Mal, mülk değişir, ama insan aynı kalır. Batı, olaylara, tez anti tez olarak bakar. Bu açıya göre tez Hz. Adem, anti tez şeytan, sentez ise insandır. O günden bugüne tarihi, paranın tarihini, teknolojinin tarihini bilmeden günümüzdeki siyasal olayları analiz etmemiz çok zordur. Önümüzde iki durum karşımıza çıkmaktadır. 20. yy kurulan bir dünya dengesi var. Buna göre 20. yy dengesi devam etsin diyen ülkeler var. Bir de 21. yy’da kurulmak istenen dünya düzeni var.  Tasarlanmış, adım adım hayatımıza giriyor. Bir şey gelişiyorsa, onu geliştiren vardır. Gelecek teknoloji devridir ve sürekli gelişmeler yaşanmaktadır. 20. yy’da kurulan dengeyi iyi anlamamız, 21. yy’da beklenen dünya düzenini görmemiz ve Türkiye olarak neler yapmamız gerektiğini iyi kavramalıyız” ifadelerini kullandı.

‘AMERİKA’NIN KEŞFİNDEN SONRA DÜZEN DEĞİŞTİ’

Amerika kıtasının keşfinin ardından dünya düzeninin değiştiğini belirten Abdullah Çiftçi, “Birinci dünya savaşından önce Batı hakimiyeti İngilizler kontrolündeydi. O zaman atalarımız her şey İngilizlerden sorulur diyorlardı. İkinci dünya savaşından sonra her şey Amerika’ya geçti. Amerika’nın 150 ülkede binden fazla üssü bulunmaktadır. Dünyada ikinci dünya savaşından sonra kurulan bir düzen var. Amerika’nın keşfinden sonra değişen bir dünya düzeni söz konusudur.  Dünyanın rezerv parası Amerikan dolarıdır. Bu düzenin şuanda sonuna gelinmektedir. Amerika’da yaşananları doğru anlamadan dünyada olup bitenleri doğru anlayamayız. Afganistan’daki, Pakistan’daki saldırılar, Amerika’daki kavgaların yansımalarıdır. Amerika’da parayı basanlar 21. yy için ‘dünyayı değiştireceğiz’ diyor. Ekonomik, siyasal vb. bir olay değil. İdeolojiyi değiştirmek istiyorlar. Amerika’da bir grup ‘Amerika güçlü kalacak’ derken diğer grup yeni bir devlet şekli, yeni bir dil, insan formatı, sosyoloji, sanayi gibi yepyeni bir düzen getireceklerini söylüyorlar’ diye konuştu.

‘DEVLETİN SURİYE MESELESİNDE YENİ BİR PROJESİ VAR’

Konferansın ardından soru cevap kısmında Türkiye’nin Suriyeli göçmenler konusuna da değinen Abdullah Çiftçi, “Suriye konusu çok hassastır. Eğer ben yönetici olsaydım başlangıçta bu konuda belli bir plan çizerdim. Suriyelileri belli bölgelere alırdım. Çünkü bizler Müslüman Türkler çok samimi ve yardımsever insanlarız.  Ona göre davranış sergiliyoruz. Fakat Suriyelilerin kültürü bize tam olarak uyuşmamaktadır. Yokluk mertliği bozar. Amerika’nın şuanda yaptığı şey Suriyeliler üzerinden bir kaos çıkarmaya çalışmasıdır. Onun için şuanda devletimiz Suriye konusunda her şeyi kayıt altına alıyor ve bir an önce güven bölgeleri oluşturup göndermek istiyor. Suriye meselesinde devletimizin yeni bir projesi var ve uzatmadan uygulayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

hediye-takdimi.jpg