ABD'ye Guantanamo'yu unutturan FETÖ hukuku

15 Temmuz darbe girişiminin mimarı FETÖ'nün elebaşı Gülen'i iade etmemekte direten ABD'nin 'hukuk' bahanesi, akıllara her türlü hukuksuzluğun uygulandığı Guantanamo Hapishanesi'ni getirdi.
ABD'ye Guantanamo'yu unutturan FETÖ hukuku

2002 yılından beri insanlık dışı işkencelerin uygulandığı hapishane, ABD'nin tarihinde kara bir leke olarak dururken, ABD'nin hak savunuculuğu samimiyetsizliğini bir kez daha kendini gösterdi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından terör örgütü FETÖ lideri Gülen'i iade etmemek için elinden geleni yapan ABD, "Hukuk sistemimize aykırı" bahanesiyle teröristbaşına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye ziyaretinde yaptığı temaslarda, "Gülen'in iadesine federal mahkeme karar verecek, Başkan Obama veya benim yapabileceğim bir şey yok" mesajı verdi. Sürekli hukuk vurgusu yapan ABD'li yetkililerin bu tavrı, yıllardır kapanmayan ve akla hayale gelmeyecek insanlık dışı işkencelerin yapıldığı ABD'nin Guantanamo Hapishanesi'nde yaşanan hukuksuzlukları akıllara getirdi.

Küba'da yer alan ve ABD'nin askeri hapishane olarak kullandığı Guantanamo'da 2002 yılından bu yana, El-Kaide ya da Taliban örgütleriyle bağlantısı olduğu düşünülen kişiler tutularak, akıl almaz işkencelere maruz bırakılıyor.

Obama 'Kapatacağım' dedi, kapatmadı

ABD Başkanı Obama'nın başkan olduktan kısa bir süre sonra 2008 yılında, "Guantanamo'yu kapatacağız" sözü, aradan geçen 8 yıla rağmen uygulanmadı. Bugün, Türkiye'de darbe girişimine kalkışan terör örgütünün liderini iade etmemek için direnen ABD yönetiminin, 'hukuk' söylemi, Guantanamo'da uygulanan hukuksuzluk göz önüne alınınca, ABD'nin iade meselesinde yargıyı bahane ettiğini çok net bir şekilde ortaya koyuyor.

 

ABD'nin utanç tarihi

Aralık 2014'te CIA'in Guantanamo'da uyguladığı işkence yöntemleri gecikmeli olarak rapor halinde yayınlamıştı. Rapor, ABD'nin uzun yıllar, aralarında hakkında hiç bir suçlama olmayan mahkumların da yer aldığı tutuklulara yaptığı insanlık dışı işkenceler anlatıldı. Aslında 6 bin sayfa olan ve sadece 480 sayfası kamuoyuyla paylaşılan rapor, ABD'nin utanç raporu olarak tarihe geçti.

Akrep ve yılanlarla dolu kafese attılar

Türkiye'ye demokrasi ve hukuk dersi vermeye çalışan ABD'nin uyguladığı işkenceler arasında en acımasız olanları raporlara şöyle yansımıştı;

Aşırı sıcaklarda üstü açık kafeslere kapatılan esirler, bu kafeslerde akrep ve yılanlarla başbaşa bırakıldı.

Esirlere ait Kur'an-ı Kerimler, tuvaletlere atıldı ve esirler sakallarını kesmeye zorlandı. Sorgucular da baskı ve aşağılama yöntemleriyle, esirlerin işlemedikleri suçları itiraf etmesine neden oldu.

Çeşitli suçlarla itham edilen bazı mahkumlara matkapla işkence edildi.

Birçok vakada saldırgan sorgu tekniklerine başvuruldu. Esirlerden bazıları 180 saat uykudan mahrum bırakıldı. Bu kadar uzun saat uyutulmayan mahkumların 180 saat sonunda acı içinde kıvrandıkları ve halüsünasyonlar gördükleri ortaya çıktı.

Bazı esirler saatlerce elleri başlarının üzerinden zincirlenmiş şekilde acı verici pozisyonlarda bekletildi. Betona zincirlenen bir esir vücut ısısını kaybederek hayatını kaybetti.

Başlarına örtü geçirilen bazı mahkumlar çıplak halde koridorlarda sürüklendi, kırbaçlanıp dövüldü.

Bazı tutuklular ise 'waterboarding' denilen suda boğulma hissi yaratan sorgu yöntemine uzun süre maruz kalınca tamamen tepkisizleşti. Ağzından köpükler çıkmaya başladı. Bazı mahkumların 1 haftadan uzun bir süre tabut gibi küçük alanlarda bekletildiği de ortaya çıktı.

ABD yönetiminin 14 yıldır türlü işkenceler yaparak yüzlerce mahkumun hukukunu ayaklar altına aldığı Guantanamo gibi bir utancı varken, Türkiye'ye terör örgütü FETÖ üzerinden 'hukuk' savunması yapması, Türkiye'nin tepkisine yol açtı. ABD'nin samimiyetsiz olduğunu düşünen Türk hükümeti ve Türk halkı, teröristbaşı Gülen'in iadesini istiyor.

Kaynak: