Adli yıl açılış törenleri kalkıyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan yerine TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nu tercih etmesinin 'saygısızlık' olduğunu belirtti.
Adli yıl açılış törenleri kalkıyor

Adalet Bakanı bekir bozdağ, Yargıtay'ın her yıl Yargıtay Kanunu gereği düzenlediği Adli Yıl açılış töreninin yasal zorunluluk olmaktan çıkarılacağını söyledi. Bozdağ, 'Yargıtay, barolar, herkes Adli Yıl açılışı yapabilir. Bu noktada tam bir Hürriyeti egemen kılmak daha yerinde olur. Bir hürriyet getirmek ve tekelciliğe son vermek doğru olan adımdır. Zaten her ilde başsavcılıklar, Adli Yıl açılışını kutluyor, bundan sonra da her yerde nasıl kutlanıyorsa Yargıtay'da da elbette kutlanabilir' dedi.

 

'Herkesi rahatsız eden bir saygısızlık'

Yargıtay Kanunu'nun 59. maddesinde düzenleniyor Adli Yıl açılışı. Yargıtay Başkanlar Kurulu'na danışılıyor ama gündemi belirleme yetkisi Yargıtay Başkanı'nın. Danıştay töreninde TBB Başkanı herkesi rahatsız eden bir saygısızlık ortaya koydu.

Sayın Cumhurbaşkanı da Adli Yıl açılışında konuşacak olursa katılmayacağını söyledi. Yargıtay, bile bile Barolar Birliği Başkanı'nı çağırma kararı verdi. Yargıtay Başkanı'nın açıkladığı karar esasında Cumhurbaşkanı yerine Yargıtay'ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nı tercih ettiği açıklamasıdır. Bu fevkalade büyük bir saygısızlıktır. Yargıtay bunu açıkladıktan sonra bizim bu toplantıya katılmamız zaten söz konusu değil. Yasal bir gerekçe olsa anlarız. Tamamen başkanın takdirinde.

Devlet geleneğimiz için de ilktir. Yargı bağımsızlığı, hukuk devletiyle hiçbir alakası yok. Tarih bunu kaydedecektir. Bu konuda bundan sonrası için artık bunun yasal zorunluluktan çıkması lazım. Yargıtay, barolar, herkes Adli Yıl açılışı yapabilir. Bunu yasal bir zorunluluk olarak yapmak yerine bu noktada tam bir hürriyeti egemen kılmak daha yerinde olur. Açılışı yasal bir zorunluluk olmaktan çıkarmak doğru olan adımdır.

Avrupa'nın büyük bölümünde, AB ülkelerinin neredeyse hiçbirinde böyle bir merasim söz konusu değil. Bu noktada tekelciliğe son vermek doğru olan adımdır. Zaten her ilde başsavcılıklar kutluyor, bundan sonra da her yerde nasıl kutlanıyorsa Yargıtay da kutlayabilir. İstediklerini davet edebilirler. Türkiye'nin her yerinde isteyen yapabilir. Sadece Ankara'da, konuşmacının tayin edildiği düzenlemeye gerek yok.