Ömer İnal

Ömer İnal

Adnan Menderes

Adnan Menderes

Ülkemizin ilk demokrasi deneyimi tarihe kara bi leke olarak geçecek darbeyle sonuçlanıyor, Türkiye Cumhuriyetinin  başbakanı ve bakanları idam ediliyordu.. kararı güya "Türk Milleti" adına veren mahkeme, vicdanlara hapsedilse de giden artik geri gelmiyordu.. Neydi Adnan Menderes'in suçu?? Ezan-ı Muhammediye'yinin aslıyla okunduğunu duyan o yaşlı dedelerin, ninelerin, iman dolu gönüllerin yüzündeki o tarifsiz sevinçmiydi??  Halkın özlemini duyduğu, kendi hissiyatına uygun hükümet resisi isteğinin Menderes te tezahür etmesimiydi??

 

Adnan Menderes'in Girdiği bütün secimlerde halkin desteğini devamlı arkasında bulması, muhalefeti büyük sıkıntıya, hatta ümitsizliğe sevk ediyordu.. Siyasetle bu işin üstesinden gelinemiyeceğini anladiklarinda, yalana, iftiraya ve karalamaya başladılar.. olmadik beyanatlarla halkin gözünde itibarsızlaştırma projesi tüm hızıyla devam ediyordu.. Lakin halk bu söylemlere pek itibar etmediği anlaşılınca, muhalefetin iktidara gelebilmesinin tek yolu kalmıştı; bu yol darbeden başkası değildi..

 

27 Mayıstan önce TBMM'inde konuşma yapan ismet inönü "bu yolda devam ederseniz sizi ben de kurtaramam" diyor ve birkaç ay önce Güney Kore'de gerçekleşen askeri darbeye gönderme yaparak "Türk ordusu, kore ordusundan daha az şerefli değildir"  diyerek darbe özlemini açıkca ifade ediyordu..

 

Bu tarihlerden sonra devamlı sokak olayları baş göstermeye başladı. üniverstelerde öğrenci eylemleri,  kara harp okulu öğrencileri ve subayların  protesto yürüyüşü, ve yine protesto mitingleri..

 

ve o tarihten bu yana hâlâ konuşulan emir komuta zincirinden bağımsız, 37 düşük rütbeli subayın planlarıyla icra edilip edilmediği.. Böylesine dirayetli bir başbakana, kendi planlarıyla, arkasında bir güç olmadan yapmanın imkansızlığı çok açık iken, olayın basite indirgenmesi, vahamiyetini azaltamıyacaktır..

 

27 mayısı anlatırken, bi dejavu yaşıyorum sanki, ben bu filmi bir yerden hatırlıyorum... Halkın teveccühüne mazhar olmuş bir lider yine aynı şekilde itibarsızlaştırma projesine maruz kalıyor.. Demokratik sistem dahilinde, bu liderin devrilemiyeceğini anlayan yine aynı mihraklar, halkın iradesine pranga vurma derdindeler.. Yıl 2015 olmuş lakin halkın iradesini gasp etmeyi kendilerine meşru gören jakoben kesimin iktidar devşirme yöntemleri  hâlâ aynı maalesef,  gericilik de bu olsa gerek.. Bilinmelidir ki, bu ülkede darbe dönemi bir daha yasamiyacak  Allah'ın izniyle...

 

Selam ve dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer İnal Arşivi
SON YAZILAR