Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

ADRENALİNİN ADI: YAMAÇ PARAŞÜTÜ

ADRENALİNİN ADI: YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Değerli okurlarım. Bu haftaki yazımda sizlere eğlencenin zirve yaptığı, adrenalinin en uç seviyede hissedildiği bir spor dalı olan yamaç paraşütünden bahsedeceğim.

Yamaç paraşütü, isminde paraşüt kelimesi geçmesine karşın serbest paraşütten son derece farklı, en az onun kadar heyecanlı, eğlenceli ve hayatının bir döneminde uçmaya ilgi duymuş her insan için de “keşke yapabilsem” diyeceği türden çok özel bir zevk.

1980’li yılların başında, serbest paraşüt o dönemde zaten yıllardır yapılan bir spordu ancak her konuda olduğu gibi burada da yenilikçi bir takım kişiler mevcuttu. Bu kişiler (her nedense) normal paraşütlerle yüksek bir yerden, mesela uçaktan atlamak yerine yamaçlardan, dağlardan tepelerden uçuş denemeleri yaparak işe başladılar. Bunun en büyük nedeni olarak paraşüte oranla daha hafif, daha esnek ve daha yumuşak bir hava aracı arayışında olmalarını gösterebiliriz. Zamanla bu denemeler neticesinde aerodinamik yapısı normal paraşütten daha farklı, havada süzülmeyi daha da kolaylaştıran (ancak bu kolaylığın en ideal şekilde sağlandığı delta kanatlardan da daha az maliyetli ve daha kolay kurulumlu) paraşütler tasarlandı. Ve bugün adına yamaç paraşütçülüğü dediğimiz yeni bir havacılık sporu doğmuş oldu.

Günümüzde dünyanın her ülkesinde bu sporu yapanların sayısı giderek artıyor. Çünkü serbest paraşütten farklı olarak yamaç paraşütünde yüzlerce kilometre boyunca havada süzülmek (hatta “yükselmek”) ve saatlerce uçabilmek mümkün... Bunun yanında yamaç paraşütünün en büyük avantajı diğer hava araçlarına göre çok daha kolay havalanması, daha kolay yönlendirilip indirilebilmesi. Ayrıca kalkıştan önce sadece birkaç dakikada hazırlanabilir ve inişten sonra da derhal toplanıp bir sırt çantası büyüklüğüne getirilebilir. Ve en önemlisi temel uçuş becerisi, sadece birkaç haftalık eğitimle kazanılabilir. Alet Edevat Tahmin etmenin zor olmayacağı şekilde bu spor için gerekli ilk malzeme bir adet paraşüt.

Yamaç paraşütü asla ve asla kendi kendine öğrenilecek bir spor değildir. Uçmanın verdiği o inanılmaz zevkin tadılabileceği en basit ve ucuz yol olmasına karşın, şayet bilgisizce davranılır ve gerekli tedbirler daha en başından alınmazsa ölümlere bile yol açabilir. Bunun için mutlaka eğitim alınmalıdır. Ülkemizde yamaç paraşütçülüğü eğitimi veren 40’tan fazla üniversite kulübü mevcuttur. Ancak bu kulüplerin sadece kendi öğrencilerine eğitim verdiğini hatırlatalım. Bunun dışında Amerikan Yamaç Paraşütü Birliği üyesi olan Ikarus Havacılık ve Venus Hava Sporları gibi firmalar da bu eğitimi özel olarak vermektedir.

Sevgili okurlarım. Bu hafta sizlere yamaç paraşütünü yazdık. Gelecek hafta farklı bir spor dalında daha görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR