AFAD’la hayata tutunun

AFAD deprem simülasyon TIR'ı sayesinde Konyalı vatandaşlar ve öğrenciler gerçek deprem anında yaşananları öğrendi.
AFAD’la hayata tutunun

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Konya'ya gönderdiği AFAD deprem simülasyon TIR'ı, Kılıçarslan Şehir Meydanı'nda vatandaşlara deprem eğitimi verildi. AFAD görevlileri TIR'a gelen ziyaretçilere önce deprem anında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini uygulamaları olarak anlattı.  Öğrenciler ve vatandaşlara simülasyon eşliğinde gerçek depremi anı yaşatıldı. TIR'daki sınıf görünümü verilen yerlere oturtulan vatandaşlara, Türkiye'de bugüne kadar gerçekleşmiş en yüksek depremlerin ölçeği uygulanan uygulamalı eğitim verildi. İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalıştıklarına vurgu yapan Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, “AFAD; Afetten önce, temel afet bilinci eğitimi verir. Yani depremden önce neler yapmamız gerekir? Doğal Afet Sigortası yaptırmamız, ilk yardım eğitimi almamız ve depremde doğru davranış şekillerini bilmemiz gerekir. Bununla ilgili eğitimler verir. Yani bizim Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi dediğimiz bir afet döngümüz vardır. Bu afet döngümüzde risk ve zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme aşamalarından oluşmaktadır. Yani zarar azaltma ve hazırlık dediğimiz kısımda, afet olmaması için neler yapılmalı? Sağlam binalar yapmalı, dere içlerine binalar yapmamalı ve temel afet bilinci eğitimi almalıyız” diye konuştu.

7-1-1-044.jpg

“KONYA, ÇÖKÜNTÜ HAVZASI”

Depremler hakkında Yeni Haber’e açıklamalarda bulunan Tosun, “Konya; Karamerler, Divanlar, Altınekin gibi Konya fayı ile dört çevreden kaplayan çöküntü havzasıdır. Akşehir, Ilgın, Tuzlukçu ve Doğanhisar, bizim deprem riski yüksek olan ilçelerimiz. Bu ilçelerimizin nüfusu da yaklaşık 250 bin kişi. Dolayısıyla çoğu ilden büyüğüz. Depreme illa Konya’da da yakalanmayabilirsiniz. İstanbul’a gezmeye, İzmir’e bir işiniz için gidebilirsiniz. Buralar ise birinci derece deprem bölgeleri. Gittiğiniz zamanda depremle karşılaşmayacaksınız diye bir şey yok. Çünkü Türkiye, bir deprem ülkesi. Akdeniz Himayala Deprem Kuşağı üzerindeyiz. Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu ve Ege Grabeni. Dolayısıyla depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Afet ve deprem bizim bir yaşam kültürümüz haline gelmeli. Bu şart” ifadelerini kullandı.

7-1-2-053.jpg

“DOĞRU DAVRANIŞ ŞEKİLLERİNİ BİLMELİYİZ”

Depremden önce vatandaşların kendilerini afetlere hazırlaması gerektiğine dikkat çeken Tosun, “Herhangi bir afetle karşılaştığımızda ise deprem anında doğru davranış şekillerini bilmeliyiz. Eğer biz doğru davranış şekillerini bilmezsek, daha çok yaralanma, sakatlanma ve ölümle karşı karşıya gelebiliriz. Depremden sonra ise zaten müdahale yapılacak. Depremden sonra eğer binanız yıkıldı ise, ilgililere başvurup hasar tespitini ve geçici iskanları tutun. Toplanma alanları nerelerdir? Toplanma alanlarıyla ilgili bir çalışma yapmaktayız. İnsanlar e-devlet sistemine girerek TC kimlik numaralarını yazacaklar ve kendilerine en yakın toplanma yerlerini görebilirler. Bununla ilgili olarak konteynır ve çadır kent alanları planlarımızda mevcuttur” şeklinde konuştu.

7-1-3-039.jpg

“AFET VE ACİL DURUM ÇANTASI OLMASI LAZIM”

Herhangi bir afet öncesi vatandaşların öncelikli olarak eğitim almaları gerektiğinin altını çizen Tosun, “Vatandaşlarımız mutlaka AFAD gönüllüsü olsunlar ve bizlere müracaat etsinler. Biz onlara temel afet bilinci eğitimi verelim. Dolayısıyla kendilerine orada ne yapmaları gerektiği ile alakalı eğitimi vereceğiz. Örneğin, bir afet ve acil durum çantası olması lazım. afet ve acil durum çantasının içerisinde; battaniye, el feneri, pilli radyo, çakı, mendil, küçük yiyecekler, su gibi bir insanın acil ihtiyacı olacak olan eşyalar bulunmalı. Herhangi bir deprem anında aile bireyleri ayrı ayrı yerlerdedir. İlk etapta aile bireyleri ile nerede buluşacağımızı belirlememiz gerekiyor. Bu evin yanında bir park olabilir. Yani bir afet planı hazırlamalılar. Kendilerine ulaşılamıyorsa kendilerinden sonra ulaşılmasının istenildiği kişinin telefonu, mutlaka aile afet planı içerisinde yer almalı” dedi. 

img_2218-001.jpg

‘ÇÖK-KAPAN-TUTUN’

Deprem öncesinde vatandaşlara bilgilere veren Tosun, “Vatandaşlarımız evlerindeki eşyaları duvara sabitlemeliler ve yataklarını cam kenarına koymalılar. Deprem sırasında ise ‘Çök-Kapan-Tutun’ hareketini yapmalılar. Deprem bittikten sonra evlerinde radyo varsa hemen radyoyu açılmalı. Sigortaları ve doğalgaz kapatılmalı. Eğer ev sobalı ise hemen sobayı kapatmalı ve panik yapmadan sakin bir şekilde merdivenlerden binayı terk etmeli. Çünkü ardından arkçı depremler gelebilir. Ancak binayı terk ederken de afet acil durum çantasını almayı unutmamalılar. Daha sonra ise belirlemiş oldukları toplanma alanlarına gitmeliler” dedi.  

img_2222-001.jpg

“ÖĞRENMENİN YAŞI YOKTUR”

Herhangi bir afet olayının ardından alanında uzman arama kurtarma ekiplerinin vatandaşları kurtarıncaya kadar aradan vakit geçebileceğini aktaran Tosun, “Çünkü 2 milyon nüfuslu bir ildeyiz. Konya olarak zeminimiz yumuşak bir zemin. Dolayısıyla depremin büyüklüğünün şiddeti bizde daha fazla olacaktır. Bunlara tabiî ki dikkat etmeliyiz. Ama ben sürekli şunu söylüyorum: ‘Çaresizseniz, çare sizsiniz.’  Yani Konya’da her bir birey afete hazır ise, Konya afete hazırdır. Bu yüzden bütün vatandaşlarımızı Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüze bekliyorum.  İnternet sitemizde var. Buradan gönüllü olarak müracaat ederler. Onlar bize gelemiyorsa biz onlara gideriz. Mutlaka temel afet bilinci ile alakalı eğitim veririz. Öğrenmenin yaşı yoktur” diyerek sözlerine son verdi. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR