Afet çantanız hazır olsun

AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, “İnsanlara ‘afetlere hazır ol’ çağrısının yapılacağı programla 12 ay boyunca çok sayıda etkinliğin gerçekleştirilmesini planlıyoruz. Ağustos ayı temamız, ‘Afet Risklerini Anlamak’tı. Eylül ayı temamız ise ‘Afet Çantası’dır” dedi.
Afet çantanız hazır olsun

AFAD’ın, afetler olmadan önlem alma anlayışını geliştirmek için insana temas eden projeler üretmeyi sürdürdüğünü ifade eden AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, “İnsanlara ‘afetlere hazır ol’ çağrısının yapılacağı programla 12 ay boyunca çok sayıda etkinliğin gerçekleştirilmesi planlıyoruz. Ağustos ayı temamız, ‘Afet Risklerini Anlamak’tı. Eylül ayı temamız ise ‘Afet Çantası’dır” dedi.

afad-manset.jpg

Afetlere Hazırlık Yılı başladı. Bu kapsamda AFAD tarafından ‘Afet ve Acil Durum Çantası’ teması ile bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun ve basın mensupları katıldı. AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun Konya’daki riskli bölgeleri değerlendirdi. Akşehir, Taşkent ve Hadim ilçelerinin heyelan olayları, Taşkent, Seydişehir, Halkapınar ve Meram ilçelerinin kaya düşmesi, Seydişehir, Ereğli, Karapınar ve Cihanbeyli ilçelerinin su baskınları ve sel olayları, Karapınar, Altınekin ve Çumra bölgelerinin ise obruk bakımından risk oluşturduğunu bildiren Tosun, her an afetlere hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

HER AY YENİ BİR TEMA İŞLENİYOR

Afete hazırlık yılı seferberliği kapsamında her ay yeni bir tema işlendiğini söyleyen Tosun, “Bununla ilgili de projeler İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı’mız tarafından bir lansmanla tanıtılmıştır. Ağustos ayının teması, afet risklerini anlamaktı. Bu sebeple bizler de ilimizin afetselliğinden bahsetmek istedik. Daha sonra afetlere hazırlık yılıyla ilgili bilgiler, eylül ayı teması olan afet faciaları çantası, afetlere hazırlık projelerimizi belirledik. Konya’mızın afetselliğini ele alacak olursak, Akşehir ve güneyinde bulunan Taşkent ve Hadim ilçelerinde heyelan olayları, yine Toros dağlarının eteklerinde yer alan Hadim, Seydişehir, Taşkent, Halkapınar ve Meram ilçelerimizde kaya düşmesi olayları, Konya kapalı havzasında yer alan Seydişehir, Beyşehir, Ereğli, Karapınar ve Cihanbeyli ilçelerinde su baskını ve sel olayları, Karapınar, Çumra bölgelerinin obruk riskinde bulunması, Altınekin, Kadınhanı, Sarayönü, Selçuklu, Meram ilçelerinde de zaman zaman obruk oluşumu gözlenmektedir. Depremler ise ilimizin yüzde 18’ini yani yaklaşık 400 bin nüfusu kapsayan, Akşehir, Ilgın, Tuzlukçu ve Doğanhisar ilçelerimizin ise ivme derecelerinin yüksek olduğu, Türkiye çapında 950 deprem istasyonuyla deprem 7/24 takip edilmektedir. Herhangi bir depreme karşı ise ne kadar hasar olabileceği de yine AFAD çıktısı üzerinden tahminler alınabilmektedir” dedi.

afad-22.jpg

KONYA’DA 21 DEPREM İSTASYONU BULUNUYOR

Türkiye’de bulunan 950 adet deprem istasyonundan 21 tanesinin Konya’da yer aldığını söyleyen Tosun, “İlimizde bulunan fay hatlarına bakacak olursak, Bölgesel ölçekli fay zonlarında, Akşehir fay zonu, Tuz ölü fay zonu, Ecemiş fay zonu bulunmaktadır. Ova, havza kenarlarını sınırlayan fay zonları ise Konya fayı, Cihanbeyli fayı, Ilgın fayı ve Altınekin fayıdır. Ülkemizde bulunan 950 adet istasyondan 21 tanesi ilimizdedir. AFAD başkanlığına bağlı olarak bulunmaktadır. 9 adeti ise Boğaziçi Kandilli Rasathanesi’nindir. Deprem riski açısından, en büyük afeti ilimizde ne olarak yaşadığımızın sorusunun cevabı ise,15 Aralık 2000 tarihinde olan 6.0 büyüklüğündeki Akşehir depremidir. 3 bin 349 hasarlı bina, 6 tane de can kaybımız olmuştur. 868 bin 915 konutumuz bulunmaktadır. İlimizde 2018 yılında 0.5 ila 3.6 büyüklüğünde 481 deprem meydana gelmiştir. 2019 yılında 1 Ocak’tan günümüze kadar 0.5 ila 3.8 büyüklüğü aralığında 199 deprem meydana gelmiştir. Temel afet bilinci, afetlere toplumsal duyarlılığın artırılması, madem ki bir afet ülkesiyiz, afet bizim bir yaşam kültürümüz olmalı çerçevesinde küçük yaştan yani ilkokul yaşından hayatımızın sonuna kadar afetleri bilmekle sorumluluğunda, insanlara bu eğitimi vermenin gayreti içinde Türkiye’de eğitim sıralamasında Konya 3.sırada yer almaktadır. Türkiye’de afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için AFAD tarafından geliştirilen afetlere hazırlık yılı başlamıştır” şeklinde konuştu.

afadddd.jpg

‘AFAD, TÜRKİYE’NİN ORTAK GÜCÜDÜR’

AFAD, toplumda afetler olmadan önlem alma anlayışını geliştirmek için insana temas eden projeler üretmeyi sürdürdüğünü ifade eden Tosun, “Afetlere hazırlık yılı, afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşüme hedefleyen bir süreci işaret ediyor. İnsanlara ‘afetlere hazır ol’ çağrısının yapılacağı programla 12 ay boyunca çok sayıda faaliyetle etkinliğin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. 12 ayda 12 temayı kapsayan afetlere hazırlık yılıyla, afetlere hazırlık yılı toplumda önlem alma kültürünü önceleyen zihinsel dönüşümü gerçekleştirmek için önemli bir adım atılmıştır. Afet risklerini anlamak, afet çantası, toplanma alanları, afet sigortası, bina güvenliği, AFAD gönüllülüğü, yangın, afete hazır Türkiye gibi temaları içerecek olan afetlere hazırlık yılı sadece AFAD’ın değil, her bir bireyin, üniversitelerimizin, kamunun, özel sektörün, yerel yönetimin, sivil toplum kuruluşlarının yapması gereken çalışmaları içermektedir. AFAD, Türkiye’nin ortak gücüdür” dedi.

EYLÜL AYI TEMASI ‘AFET ÇANTASI’

Eylül ayı temasının ‘Afet çantası’ olduğunu söyleyen Tosun, “Ağustos ayı temamız, afet risklerini anlamaktı. Eylül ayı temamız ise afet çantasıdır. Afet çantası, altın saatler olarak bildiğimiz ilk 72 saat içerisinde, her bir ailenin, hatta bireysel olarak hazırlanabileceği, yanına önemli yiyecek, evrak, ilaç alabileceği çantadır. Ayrıca bu temaların yanında ise afete hazırlık projelerimiz vardır. Bunlardan bir tanesi de AFAD gönüllülük projesidir” dedi.

OBRUK OLUŞUMU ÖNCEDEN ALGILANACAK

Konya’da son dönemde artış gösteren obruk oluşumları ile ilgili soruya cevap veren Tosun, “Geçtiğimiz dönemlerde; KOP, MTA ve AFAD ortaklığı içerisinde obruklarla ilgili bir çalışmamız oldu. MTA tarafından obrukların duyarlılık haritası üzerinde çalışılıyordu. Şuanda o duyarlılık haritası hazırlandı ve KOP’a geldi. KOP yetkililerimizle görüştük, bu hafta sonunda ya da önümüzdeki haftanın başında bu haritayı bize teslim edecekler. Biz de MTA Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan o haritanın altyapısını kullanarak, jeolojik ve jeofizik çalışmalar yapacağız. Uzaktan algılama sistemleri oluşturacağız. Bu çalışma sonrasında da yine bunu ilgili paydaşlarımızla paylaşacağız. Konya Teknik Üniversitesi ile geçtiğimiz günlerde bir görüşme yaptık. KTÜN öncülüğünde, Obruk Araştırma Uygulama ve İnceleme Merkezi kurulacak. Tek bir noktadan daha sağlıklı veriler alacağız. Daha sonra da AFAD Başkanlığımıza, Sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak önderliğinde rapor olarak sunacağız” dedi.

afad.jpg

FAY VE OBRUK ARASINDAKİ İLİŞKİ ARAŞTIRILACAK

Fay ve obruk arasındaki ilişkiyle alakalı olarak bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Tosun, “Ulusal Deprem Araştırma Projesi’nin üzerinde 2 yıldır çalışıyoruz. Fay ve Obruk arasındaki ilişkinin sonuçları da bu projeyle ortaya çıkarılacak. Projeyle, fay boyunca elektrik tomografi dediğimiz bir çalışma yapacağız. Bu çalışma sonucunda da yine veriler alınacak. İki ayrı projenin verileri birleştirildikten sonra yapılacak olan çalıştay raporu da Afet Yüksek Kurulu’na sunulmak üzere AFAD Başkanlığımıza iletilecek” dedi.

afad-konya.jpg

KAMUOYU OLUŞTURULUYOR

Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ise, insan hayatının en önemli aşamasının eğitim olduğunu belirterek, “Biliyorsunuz dünyamız, doğa ve canlılar sürekli hareket ediyor, bu hareket içerisinde afetler de maalesef doğanın işleyişinde var. Bu afetler bazen doğanın kendi dinamiklerinden, bazen de bizim hatalarımızdan kaynaklanıyor. Yangın, sel, heyelan gibi olaylar bunun başında geliyor. Madem eğitileceksek; afetten korkmayacağız, tedbir almamaktan korkacağız. Bazı şeyler geliyorum diyor. Bunu için öncelikle eğitileceğiz, tedbir alacağız, sonra da mücadele edeceğiz. Geçen ayki gündemimiz ‘Afete hazırlık’ konusu idi, bu ayki konumuz ise ‘Afet Çantası’ konusu. Bu konuda gündem oluşturmak için bir araya geldik. Kamuoyunu bilinçlendirmek için hepimize büyük görevler düşüyor. Bu konuda basının desteğini de görmek isteriz” dedi. Basın toplantısının sonunda Konya basın çalışanlarına AFAD Gönüllü Yeleği dağıtılırken, basın çalışanlarının AFAD Gönüllüsü olması noktasında çalışma başlatıldı.

SEYFULLAH KOYUNCU/ YENİ HABER GAZETESİ