Afgan ailenin yaşam mücadelesi

Afganistan'daki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Tahire Heydari ile kardeşi ve yatağa bağımlı babası, tüm zorluklara rağmen hayata tutunmaya çalışıyor.
Afgan ailenin yaşam mücadelesi

Afganistan'daki savaştan kaçan 22 yaşındaki Tahire Heydari, Ağrı'da kardeşi ve yatağa bağımlı babasıyla yaşam mücadelesi veriyor.

Yavuz Mahallesi'nde oturan Tahire Heydari, şeker hastalığı nedeniyle felç geçiren 81 yaşındaki babası Muhammed Abbas Heydari'nin bakımının yanı sıra evin günlük işlerini yapıyor. Heydari, evlere temizliğe giderek ailesinin geçimini de sağlıyor.

Tahire Heydari, AA muhabirine, annesi, babası ve kardeşiyle Afganistan'daki savaştan kaçarak Van'a, oradan da Ağrı'ya geldiklerini söyledi.

Bir süre lokantada çalıştığını dile getiren Heydari, "Günde 10 milyona bulaşık yıkıyordum. Az para veriyorlardı, çok çalışıyorduk. Kışın çok soğuktu, içeride soba yoktu. Ellerim paramparça olmuştu ama yine de sesimi çıkarmıyordum. Sırf beş kuruş ekmek parası için mecburduk. Kimseye muhtaç olmayalım diye idare ediyorduk." diye konuştu.

"Hayırseverlerden bize yardım etmelerini istiyoruz"

Ülkeye ilk geldiklerinde Türkçe bilmedikleri için doktora da gidemediklerini belirten Heydari, şunları kaydetti:

"Anne ve babamın şeker hastalığı vardı. Babam yaklaşık 3 yıl önce şekeri yükselince felç olup yatağa düştü. Babama, annemle beraber bakıyorduk. Annem 1,5 yıl önce kalp krizinden vefat etti. Artık babamın tüm ihtiyaçlarını ben karşılıyorum. Babamı Erzurum'a götürdüm, 15 gün yatırdılar. Şekerinin yanında bir de KOAH hastası. Devletin yardımıyla oksijen cihazını aldık. Allah babama uzun ömür versin. Onlar bizlere bu yaşa kadar baktı. Ben de elimden geldiğince, şikayet etmeden bakacağım."

Türkiye Devleti'nin kendilerine sahip çıktığını vurgulayan Heydari, "Türkiye çok iyi bir ülke. Devlet 190 lira kira yardımının yanında, yaklaşık 6 aydır da babama maaş bağladı. Babamın aldığı aylık 800 lira, yetmiyor. Bu para ancak onun masraflarına gidiyor. Hayırseverlerden bize yardım etmelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Evlere temizliğe gittiğini belirten Heydari, "Annem varken başka işlerde çalışabiliyordum. Babama o bakıyordu. Annem vefat edince fazla uzağa gidemiyorum. Bize yakın evlere temizliğe gidiyorum. Böylece ara ara gelip babama bakıyorum, tekrar gidip temizliğe devam ediyorum. Kardeşim bazen iş buluyor, bazen bulamıyor. Şimdi geceleri otogarda tuvalet temizliği yapıyor." dedi.