Afganistan ile Anlaştılar

Afganistan ile ABD arasında, 2014 sonrası Afganistan’da yaklaşık 10 bin Amerikan askerinin kalmasına olanak sağlayan İkili Güvenlik Anlaşması imzalandı.
Afganistan ile Anlaştılar

Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayında düzenlenen törende, ABD'nin Kabil Büyükelçisi James Cunningham ve Afganistan Devlet Başkanının Ulusal Güvenlik Müsteşarı Hanif Etmer, anlaşmaya imza attı.

Törene, Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmadzai ve çok sayıda üst düzey Afgan yetkilisi katıldı.

Devlet Başkanı Ahmadzai yaptığı konuşmada, anlaşmaya göre, Afganistan’da bulunan uluslararası birlikler tarafından güç kullanımının yasak olduğunu belirterek, Afganistan’ın güvenlik konusunda hakimiyeti eline aldığını söyledi. Ulusal çıkarlar nedeniyle anlaşmanın imzalandığını ifade eden Ahmadzai, “Bundan sonra tüm yabancılar vize alarak ülkemize giriş yapacak, yabancı askerlerin bulunduğu tesislerde de gümrük ve vize kontrolü olacak” dedi. Ahmadzai, “Artık yabancı askerler bizim kutsal mekanlarımıza ve evlerimize giremeyecek, bu anlaşma ile dünya ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açıldı” diye konuştu.

ABD ve Afganistan arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması’nın sadece Afganistan’ın güvenliği için imzalandığını aktaran Devlet Başkanı Ahmadzai, Afganistan topraklarının komşu ülkelerin aleyhine kullanılmayacağını ve ülkede kimyasal ve nükleer tesislerin kurulmayacağını vurguladı. Yapılan anlaşmanın değişebileceğini aktaran Ahmadzai, “Bu anlaşma iki tarafın çıkarlarına göre değişebilecek, anlaşmanın her iki tarafı, iki yıl döneminde bu anlaşmayı iptal edebilir” ifadesini kullandı.