Afganistan'da 40 yıllık savaşın acısı müzede sergileniyor

Afganistan'da 40 yıldır süren çatışma ve saldırıların kurbanlarının hatıraları, ölürken üstlerinde bulunan kanlı kıyafetten sevdiklerine yazdıkları mektuplara, diplomalarından kullandıkları tespihe kişisel eşyalarının sergilendiği "Savaş Hatıraları Müzesi
Afganistan'da 40 yıllık savaşın acısı müzede sergileniyor

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDI SADAT - Afganistan'da 40 yıldır süren çatışma ve saldırıların kurbanlarının hatıraları, ölürken üstlerinde bulunan kanlı kıyafetten sevdiklerine yazdıkları mektuplara, diplomalarından kullandıkları tespihe kişisel eşyalarının sergilendiği "Savaş Hatıraları Müzesi"yle canlı tutuluyor.

Başkent Kabil'deki "Savaş Hatıraları Müzesi"nin Müdürü Kazım İhsan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müze çalışmalarına 8 sene önce ülkenin birçok vilayetine gidip savaş mağduru ailelerle görüşerek başladıklarını söyledi.

Ailelerden savaşa kurban verdikleri yakınlarının eşya ve hatıralarını istediklerini belirten İhsan, ailelerin önce eşyaları vermek istemediğini, ancak daha sonra kaybettikleri yakınlarının hatıralarını yeniden canlandırma fikriyle zor da olsa ikna olduklarını anlattı.

Müzede çatışmalar ve saldırılarda hayatını kaybeden farklı kesimden birçok Afgan vatandaşına ait eşya bulunduğunu söyleyen İhsan, ancak imkan ve mekanın yeterli olmaması nedeniyle kurbanların tamamının eşyalarına yer veremediklerini dile getirdi. İhsan, eşyalarını sergileyemedikleri kişilerin de isim ve fotoğraflarını duvara astıklarını belirtti.

Kazım İhsan, müzede 350 cam bölmede savaş kurbanlarının okul ve kurslardan aldıkları diplomalar, saldırılarda üstlerinde bulunan kanlı kıyafet ve ayakkabı, kimlik, eş veya sevdiklerine yazdıkları mektup, enstrüman ve tespih gibi eşyalarının bulunduğunu ifade etti.

Müzeyi gezenlerin savaş kurbanları hakkında detaylı bilgi edinebilmesi için eşyaların yanı sıra öz geçmişlere de yer verdiklerini belirten İhsan, ''Müzede danışmanlarımız aracılığıyla savaş mağduru ailelere psikolojik destek de sağlıyoruz.'' dedi.

- Müzeye ilgi yoğun

Müzeye ilginin yoğun olduğunu belirten İhsan, ''Bu müzeye daha çok aile fertlerini şiddete kurban verenler geliyor. Oğlu, kocası veya yakınlarını kaybeden aileler müzeyi ziyaret ederek saatlerce eşyaların başında ağlıyor ve hatıralarını tazeliyor.'' diye konuştu.

Afganistan'da 40 yıllık savaşın nelere mal olduğunu göstermek, kurbanların unutulmamasını ve acı olayların tekrar yaşanmamasını sağlamak istediklerinin altını çizen İhsan, bütün bu nedenlerle müzeyi daha da büyütmeyi amaçladıklarını kaydetti.

İhsan, imkan olması halinde sergiyi vilayetlerde de açmak istediklerini sözlerine ekledi.

- 2018, son 18 yılın en kanlı senesi oldu

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonundan (UNAMA) yapılan açıklamada, Afganistan'da 2018'deki saldırılarda 3 bin 804 sivilin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Aynı dönemde 7 bin 189 sivilin de yaralandığı belirtilen açıklamada, geçen seneki sivil ölümlerinin 2017'ye kıyasla yüzde 11 arttığı vurgulanmıştı.

Açıklamada, 2018'in son 18 yılın en kanlı senesi olduğunun altı çizilirken, sivil ölümlerin 927'sinin çocuklardan oluştuğu ifade edilmişti.

Kaynak: