Afrika Konya'ya taşınacak!

Temelleri Konya’dan atılan proje ile Afrika’nın 54 ülkesi Konya’dan dünyaya açılıyor. Önümüzdeki yıl Mayıs ayında Konya’da gerçekleştirilecek Afrika günlerinde kıtanın 54 ülkesinden temsilciler Konya’da bir araya gelecek.
Afrika Konya'ya taşınacak!

Bugün dünyadaki pek çok problemin temelinde Afrika’ya ilgisizliğin yatmakta olduğunu söyleyen Afrika-Türkiye Turizm Merkezi (ATTC) Başkanı WanleAkinboboye, “Afrika’ya gösterilen ilgi geçmişte hep baskı ve sömürge için olmuş. Türkiye’nin Afrika’ya ilgisi ise bunun aksine birlikte çalışma amacıyla gerçekleşmiştir.  Dünyada yaklaşık 7,5 milyar insan yaşıyor. Dünya nüfusu da bugün yaklaşık 21 milyar insan kadar tüketimde buluyor. Çünkü insanların ihtiyaçları eskiye nazaran çok fazla arttı. Bugünün bir insanı geçmişteki 100 insan kadar tüketiyor.  Bu nedenle de dünyanın en ücra, en uzak yerlerini bile çok verimli bir biçimde kullanmamız gerekiyor.  Afrika dünyanın en büyük ikinci kıtası. Bunun yanında Afrika’da başka yerde bulunmayan, kendine ait yer altı kaynakları var. Afrika’da elmas, altın, petrol gibi pek çok doğal kaynak bulunuyor. Bu kaynaklar da maalesef dünya yararına kullanılamıyor. Olduğu yerde duruyor.  Afrika’ya gelenler sadece kolayca ne alabiliriz düşüncesinde oluyorlar. Dünya’ya da katkı sağlamak için Afrika’daki kaynakların verimli bir şekilde işletilmesi gerekiyor.” dedi.

8-1-8.jpg

“TÜRKİYE AFRİKA İLE OLAN İLİŞKİLERDE HEP DAHA ÖNDEDİR”

Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin sömürgeci ülkelerden çok farklı bir yerde olduğunu ifade eden WanleAkinboboye, “Çoğu Avrupa ülkesi sömürgecilik anlayışından dolayı Afrika ile nasıl ortak çalışılabileceğini Türkiye kadar bilemezler. Avrupa ülkeleri sömürge anlayışları sebebiyle asla Afrika ile sağlıklı bir işbirliği yapamazlar. Bu nedenle Türkiye, Afrika ile olan ilişkilerde hep daha öndedir. Türkiye, Afrika’nın gelişimine katkı sağlayabilecek bir ülkedir. Bu anlamda Türkiye Afrika’ya karşı sabırlı olmalıdır. Eğer Türkiye ile Afrika arasında sağlıklı bir işbirliği sağlanabilirse bundan tüm dünya faydalanacaktır. Afrika’yı sömürmek için gelen İngilizler götürdükleri ham maddeleri kendi ülkelerini zenginleştirmek için kullandılar. Ama bugünün dünyası çok farklı bir yerde bulunuyor. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan olumsuz bir olaydan herkes etkilenmektedir. O nedenle de eski yaşananları unutmalı, gelecek nesiller için de sağlam bir platform oluşturmalıyız.” şeklinde konuştu. 

8-1-3-011.jpg

AFRİKA GÜNÜ MAYIS AYINDA KONYA’DA

Afrika ile ilişkiler konusunda da konuşan WanleAkinboboye, “Afrika ile Türkiye’nin ilişkileri zaman içinde çok daha iyi yerlere gelecektir. Bir önceki dönem MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lüffi Şimşek ile birlikte bu ilişkileri nasıl daha geliştirebiliriz konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bunu da hem Türkiye, hem Afrika hem de dünya için en doğru şekilde yapmak için çalışıyoruz. Konya’da attığımız adımlar inanıyorum ki zamanla tüm dünyaya yayılacaktır. Konya’da tüm Afrika ile iletişim kurulabilecek bir platform oluşturacağız. Bu vesileyle Afrikalı devlet adamları, belediye başkanları Konya’ya gelecekler. Afrika’da bulunan 54 ülkeyi gezmeye fırsatı olmayanlar Konya’ya gelerek bunu gerçekleştirebilecekler. Böylece Konya’da Gana, Zambiya, Nijerya gibi ülkelerle iş ilişkileri kurabilecekler.  Her yıl Ankara’da düzenlenen Afrika Günleri etkinlikleri önümüzdeki sene Mayıs ayında Konya’da gerçekleştirilecek. 3 gün sürecek Afrika günlerine her Afrika ülkesinden bir şarkıcıyı da getirmek istiyoruz. Bunun yanında Afrika’nın 54 ülkesinin yöresel yemekleri de bu festivalde yer alacak.  Bunun yanında Afrikalı ve Türk oyuncuların karşılaşacağı bir futbol maçı organize edeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

8-1-7-002.jpg