Afrika'da fil dişi ve gergedan boynuzu kaçakçılığı

Afrika fillerini korumayı hedefleyen "Devler Kulübü" girişiminin zirvesine ev sahipliği yapan Kenya'da 105 ton fil dişi ve gergedan boynuzu yakılarak yok edildi.
Afrika'da fil dişi ve gergedan boynuzu kaçakçılığı

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, başkent Nairobi'de düzenlenen Devlet Kulübü Zirvesi kapsamında 16 bin fil dişi, 343 gergedan boynuzu ve nesli tükenmekte olan başka hayvan ve bitkilerden elde edilen ürünlerin de içinde bulunduğu 105 tonluk bir yığını ateşe verdi.

Dünyada daha önce bu kadar büyük miktarda fil dişinin imha edilmediğini belirten Kenyatta, "Son 10 yılda Afrika fillerinin yok edilmesine şahit olduk. Ülkelerimizin istikrarı, yasa dışı avlanma tehdidi altında. Fil dişi ticareti hiç kimse için söz konusu olamaz çünkü bu fillerimizin ve milli mirasımızın sonu demektir" diye konuştu.

Zirveye katılan isimlerden Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo, Kenyatta'nın eyleminin Afrika'da yasa dışı avcılığın durdurulmasına yardım edeceğini söyledi.

"Fil dişi ticareti durdurulmalı, filler Afrika'nın simgeleridir" diyen Bongo, yasa dışı avcılığa karşı mücadeleyi kazanmaya kararlı olduklarını ifade etti.

Yakılan ateşin 2 hafta sönmeyeceği ve 40 bin litre mazot ve gazyağıyla besleneceği bildirildi.

Kenya, Gabon, Uganda ve Botswana'nın girişimiyle toplanan Devler Kulübü Zirvesi'ne, Kenya, Gabon ve Uganda'nın devlet başkanları, dünyadan bazı hükümet ve doğal yaşamı koruma örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Yaklaşık 450 ila 500 bin arasında file ev sahipliği yapan Afrika'da her yıl 30 bin kadar fil dişleri için öldürülüyor. Tanzanya, son 5 yılda fil nüfusunun yüzde 65'ini yasa dışı avlanma nedeniyle kaybetti.