Ağaç kabukları madencinin elinde hayat buluyor

Zonguldak’ta topladığı ağaç kabuklarını atölyeye çevirdiği evinin balkonunda işleyen madenci Cevdet Özdemir'in çeşitli figürleri resmederek ürettiği tablolar görenlerin beğenisini kazanıyor.
Ağaç kabukları madencinin elinde hayat buluyor

Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde yaşayan 46 yaşındaki maden işçisi Cevdet Özdemir, doğadan topladığı ağaç kabuklarını sanat eserine dönüştürüyor.

Hiçbir eğitim almadan 4 yıldır ağaç kabuklarını sanat eserine dönüştüren Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde görevli Özdemir, mesai saatlerinden kalan zamanını atölyeye çevirdiği evinin balkonunda, kabukları, yapıştırıcı ve boyayla tuvallere işleyerek geçiriyor.

Özellikle çam ve çınar ağaçlarının kabuklarını kullanan Özdemir, tarihi binaların yanı sıra uzun süren uğraşlar sonucu ortaya çıkarttığı Kabe, İstanbul Ortaköy Cami ve Galata Kulesi'ni resmettiği 11 tabloyu evinin bir köşesinde sergiliyor.

Maden işçisi Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağaç kabuklarıyla çalışmalar yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ortaköy Camisi iki buçuk ay sürdü

Kabukları materyal olarak kullanma fikrinin, doğada gezerken aklına geldiği anlatan Özdemir, şunları söyledi:

"Arazide gezerken ağaçlardaki kurumuş kabukları kesip kırdığımda, bazılarının ters dönüp değişik renklerde tuğla gibi yan yana geldiğini gördüm. Daha sonra bu durum, kabuklardan tarihi binalar yapılabileceğini zihnimde çağrıştırdı. Kabukları toplayıp eve getirdim. Önce ne yapacağıma karar verdim ve ilk olarak Galata Kulesi ile bu işe başladım."

Özdemir, bugüne kadar 11 tablo ürettiğini ve yakın zamanda sergi açmayı planladığını kaydederek, "Kullandığım rengi bulmakta zorlanıyorum. Özellikle beyaz ve siyah renkteki kabukları bulmakta. Bazı arkadaşlar bu renkleri elde etmek için boya kullanmamı söylüyor ama öncelikli tercihim kabukları doğal kullanmak. Çünkü doğal olduğu zaman göze daha hoş görünüyor." diye konuştu.

İnternette ve televizyonda gördüğü tarihi eserlerin çıktısını alarak işleme başladığını aktaran Özdemir, "Daha sonra bunlara bakarak çalışmalarımı sürdürüyorum. En çok Ortaköy Camisi'ni yaparken zorlandım. Çizimi ayrıntılı olduğu için iki buçuk ayımı aldı. Kabe'yi yaparken de 4 binin üzerinde ağaç kabuğu parçası kullandım." ifadesini kullandı.