Ahi esnafı kendi söküğünü dikemedi

Kırşehir'de 1989 yılında eniştesi vasıtası ile "Eti Senin Kemiği Benim" anlayışı ile terzilik mesleğine başlayan Burhan Sulu, mesleğinin itibar kaybına uğradığını söyledi.
Ahi esnafı kendi söküğünü dikemedi

27 yıldır terzilik yapmasına rağmen para kazanmak için ek iş yapmak zorunda kaldığını belirten Sulu, "Eti senin kemiği benim anlayışı ile zanaatımızı öğrenmek için bizler çaba gösterdik. Şimdilerde çırak bulamıyoruz. Çırak eğitimleri yerini, sadece para kazanmaya bıraktı. Çıraklar meslek öğrenmek yerine nasıl para kazanırım düşüncesine girmiş." dedi.

Mesleğini devam ettirmek ve hayatını da devam ettirmek için ek iş yapmaya başladığını anlatan terzi Burhan Sulu, "Hayatıma aldığım zanaat eğitimle birlikte devam ettim. Hakkı-hak'a teslim ederek çalışma gayreti içerisinde oldum. Hem mesleğimi devam ettirmek hem de para kazanarak hayatımı sürdürmek adına ek iş yapmaya ben gibi bir çok meslektaşım da başladı. Normal bir banka sicilimle kredi verirken bağlı bulunduğum oda sicilimle birlikte kefil istiyor.Ödeyemeyeceğimiz borçların altına da girmekten korkmaktayız. Birliğimizle girdiğimiz toplantılarda sürekli sahiplenilmek istediğimizi söylemekteyiz. Kendi zanaatımızda ileri gitme atılımları yapmak için imkanların kısıtlılığı bizleri dar bir boğaza itiyor."diye konuştu.

"Terzi olmasam terziye gider miydim? Sorusunu her sabah kendime soruyorum"

Mesleğinin itibarını kaybetmeye başlaması ile birlikte ehil olmayan kişilerin ehil işlere soyunması ile birlikte kendi hayatını ve mesleğini de sorguladığını anlatan Sulu yaşadıklarını şöyle anlattı:

"7 metre olan bir kumaştan 5 tane gömlek çıkar. Dikim atölyesi olan bir esnaf,aldığı beş liralık kumaşın maliyeti kurtarmak kadar çalıştırdığı personelinde parasını çıkarmak için kar koymalıdır. Ama terzi, marketlerde dahi gömlek satışını görünce yok olmaya mahkum olmaya başlar.

Bizler mesleğe başlarken ezildik. Ama şimdi insanlar ezilmeden kolay ve kalitesiz kazanca yöneliyor. 16 kişi yetiştirdim. Yetiştirdiğim kişilerinde tamamı terzilik dışında her işe yöneldi. Çıraklarım mesleği devam ettirememenin acısını geçim standartlarına bağlamakta, bizler ne yapmalıyız.

Vefa yerini paraya bıraktı. Değerli bir ustam acı biber yerdi bana "hayatın acısını görünce biberin acısını daima unutursun" derdi. Şimdi ehil olmayan kişilere iş veriliyor. Pantolon paçasını dahi yapmayı unutur hale geldik."

"Esnaf olacak her kişi ehliyet sınavına tabi tutulmalı"

Esnaf olmak kolay olmalı diyen terzi Burhan Sulu, "Ayakta kalmak için birikimlerimi kullanmaya başladım. Çünkü esnaf olmak çok kolay hale geldi. Mutlaka esnaf olmanın önemli standartları var. Ahi Çarşısı terziler olduğu için ayakta kalıyor. Kaybettikten sonra kıymet aramak yerine kaybetmeden meslek seçimlerinde ehillik aramak daha doğru, insanlar bizlere tamirat için değil işimizi düzgün ve hesaplı yaptığımız için gelebilmeli. Genel manada bakıldığında terzilik zanaatı bitme yoluna girdi. Hiç genç terziler görebiliyor musunuz?

Yenileşme çabaları çok önemli Ahi Evran Külliyesi çalışmasını çok önemsiyoruz. Mesleğe talep olması yenileşmede çok önemli yenileşmekteyiz ama talep yok. Ahi kutlamalarında dahi dikkat edilmeli esnaf yok. Sadece protokol kutlamaları yapılıyor. 3 günlük kazanç bazı şehirlerde 11 aylık kazanca bedel olurken bizler de 11 aylık kazanç için kılı kırk yarıyoruz. Zanaatı halk ta benimsemeli ve takdirini ona göre vermeli,yöneticilerimiz de kendi talepleri değil esnafın taleplerini çok iyi idrak edebilmeli." ifadelerini kullandı.

Ahi esnafı kendi söküğünü dikemedi

Ahi esnafı kendi söküğünü dikemedi

Kaynak: