Ahi Evran Üniversitesi projelerine TÜBİTAK'dan destek

TÜBİTAK, üniversite tarafından hazırlanan iki ayrı projeye 287 bin lira destek verdi
Ahi Evran Üniversitesi projelerine TÜBİTAK'dan destek

TÜBİTAK, Ahi Evran Üniversitesi tarafından hazırlanan iki ayrı projeye 287 bin 351 lira destek verdi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Karataş ve Yrd. Doç. Dr. Betül Karataş'ın "Tris ((2-okso-1,3-dioksolan-4-il) metil) Borat'ın Sentezi ve Lityum-iyon Pillerinde Çözücü Olarak Kullanılması" konu başlıklı ortak projesinin TÜBİTAK'dan destek aldığı belirtildi.

TÜBİTAK "1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı" kapsamında destek alan projenin süresinin iki yıl, önerilen toplam bütçesinin ise 227 bin 351 lira olduğu vurgulanan açıklamada, Doç. Dr. Yunus Karataş'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Lityum iyon pilleri günümüzde özellikle cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi mobil birçok uygulamaların vazgeçilmezidir. Lityum iyon pillerinde pratikte birkaç çeşit çözücü ve bunların farklı oranlarda bileşimleri elektrolit yapımında kullanılmaktadır. Bu elektrolit çözücüleri birçok açıdan bu pillerin çalışmasına imkan sağlıyor olsa da bütün gereksinimleri karşılayan bir elektrolit çözücüsü veya çözücü kombinasyonu bulunmamaktadır. Özellikle Lityum iyon pillerinin birkaç yıl içinde kapasitelerinin düşmesi ve kullanılamaz hale gelmesinin bu teknolojinin belki de en büyük problemidir. Önerilen projede yeni bir çözücü sentezlenecek olup üzerine temel pil araştırmalar yapılacak ve bu çözücünün mevcut pillerde ne tür özellikler sergileyeceği incelenecektir."

- TÜBİTAK, diğer projeye 60 bin lira destek verdi 

Açıklamada, Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aslıhan Günel'in, "Arpada Ağ Benek Leke Hastalık Etmeni Pyrenophora teres f. maculata patojeninin Proteom Haritasının Aydınlatılması" adlı projesinin de TÜBİTAK "3001 Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı" kapsamında destek aldığı ifade edildi.

Günel ile birlikte Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Karakaya'nın araştırmacı olarak görev aldığı 60 bin lira bütçeli projenin iki yıl süreceği ve burslu iki yüksek lisans öğrencisinin yetiştirilmesinin sağlanacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Proje kapsamında yapılan çalışmalar ile ülkemizinde önemli dünya üreticilerinden olduğu arpanın önemli bir hastalığı olan ve epidemi dönemlerinde yüzde 40'lara varan ürün kayıplarına neden olan ağbenek leke hastalığına neden olan patojenin en dirençli ve hassas 2 hattının in vitro koşullarda protein profili çıkarılacaktır. Çıkarılacak olan bu protein haritası ile hastalık moleküler mekanizmasının aydınlatılması ile elde edilen bilgiler ışığında sürekli kendisini yenileyerek kullanılmakta olan kimyasal ilaçlara karşı direnç geliştiren, bitkiye zarar veren ağ benek leke hastalığı ile daha etkin mücadele için daha dayanıklı arpa hatlarının geliştirilmesi ıslahçılara önemli bilgiler sağlarken yeni ilaç hedeflerinin aydınlatılması amaçlanmaktadır."