“Ahilik kültürünü yaşatmak görevimiz”

Ahilik Çalıştayı’nda konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk; “Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Ahilik kültürünü yaşatmayı kendine görev edinen bir kurumdur. Üniversitemizde her bir öğrencimize Ahilik kültürü öğretilmektedir” dedi.
“Ahilik kültürünü yaşatmak görevimiz”

Konya Büyükşehir Belediyesi, KTO Karatay Üniversitesi ile Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği işbirliğiyle yapılan Ahilik Çalıştayı programında konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk şunları söyledi; “Temelini Ahilik Teşkilatının oluşturduğu Konya Ticaret Odası olarak bugünün Ahileri olarak gördüğümüz tüccar, sanayici, esnaf ve sanatkârımızın “Ahilik Kültürü Haftasını” kutluyorum. Devletimiz ve milletimizin bekası için; geleneklerimize bağlı kalmak, bizi biz yapan kültürümüze sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak çok büyük önem taşımaktadır. Bu açıdan Ahilik Kültürünü yaşatan ve nice yüzyıllar yaşatılması için katkı sağlayan, buna vesile olan herkese şükranlarımı sunuyor, Allah razı olsun diyorum. Toplumsal dayanışmanın, yardımlaşmanın öne çıktığı Ahiliği aynı zamanda Selçuklu ve Osmanlı Devletinde olduğu gibi devletin ana omurgası olduğunu görmekteyiz. Bugün de bu yapıyı ne kadar güçlü tutarsak ve bu anlayışı yeni nesillere ne kadar güçlü aktarabilirsek geleceğimize de o derece güvenle bakarız. Çünkü Ahi, sadece işini yapan, üreten, sanatını icra eden kişi değildir. Aynı zamanda yeri geldiğinde ülkesi ve milleti için malıyla, canıyla, yüreğiyle mücadele eden kişidir. Çalışan, üreten inançlı esnaf, sanatkâr ve tüccarımız aynı zamanda bu ülkenin teminatıdır” dedi.

“BİZİM İNANCIMIZDA ÜMİTSİZLİĞE YER YOKTUR”

Konuşmasına Ahi Evran’ın cümleleri ile devam eden Öztürk; “Ne diyor Ahi Evran; ‘Doğru olsan ok gibi elden atarlar seni, eğri olsan yay gibi elde tutarlar seni, menzil alır doğru ok elde kalır eğri yay.’Ok gibi doğru olan bugünün ahileri, bir yandan işine, aşına bir yandan vatanına bayrağına sahip çıktıkça ne ülkemizin ekonomisine kastetmeye kimsenin gücü yetmeyecektir.  Bu vesile ile tüm ahilerimizden bir istirhamım olacak. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Elbette her dönemde olduğu gibi bu zorluklardan etkileneceğiz. Fakat moralimizi bozmadan, inancımızı kaybetmeden çalışmaya devam edeceğiz.  Bizler inanan insanlarız, bizim inancımızda ümitsizliğe kapılmaya yer yoktur. İşte bu sebeple bin yıldır devlet ne zaman zor bir döneme girse en önde ahiler biz buradayız diyerek zorluktan kurtulmaya öncülük etmişlerdir. Bugünün ahileri de müteşebbislerimiz de daha çok çalışarak bu zorluğu aşmamıza öncülük edeceklerine inancımız tamdır. 

5-1-2-selcuk-ozturk.gif

“AHİLİĞİN FELSEFESİ ÖĞRETİLİYOR”

Konya için Ahiliğin çok daha büyük anlamlar ifade ettiğini aktaran Öztürk; “Konya’da hayat bulan bu kutsal emaneti daha da zenginleştirerek, sonraki nesillere aktarmak için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Ahilik kültürünü yaşatmayı kendine görev edinen bir kurumdur. Üniversitemizde Ahilik ve Meslek ahlakı dersi zorunlu olarak okutulmakta her bir öğrencimize Ahilik kültürü öğretilmektedir. Tüm akademisyenlerimiz, bu eşsiz ahilik felsefesini tüm öğrencilerimizin içselleştirmeleri için bir çaba, bir azim göstermektedir. İlk oturumda değerli hocalarımız bu konuda daha detaylı bilgi verecekler. Bugün de Üniversitemiz, Büyükşehir Belediyemiz ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimizin müştereken böylesine önemli bir çalışmaya imza atmasının mutluluğunu yaşamaktayız. Kurumlarımızın birlikteliği ile daha da anlamlı hale gelen Ahilik Çalıştayının, şehrimizde Ahilik kültürünün zenginleşmesine büyük bir hizmette bulunacağına inanmaktayız. Bu duygular içerisinde Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, tüm katılımcıları sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.