Ahşaptan Arapça harfler ile Yasin suresini yazdı

Ahşaptan Arapça harfler ile Yasin suresini yazdı

Bartın'da marangoz  Ahmet Güldür, 3,5 metre uzunluğunda ve 1 metre 70 santimetre genişliğinde tahta plaka üzerine ahşap harfler ile Yasin suresini yazdı.  

Yurt içi ve yurt dışında yıllarca marangozluk yapan ve 1999'da kurduğu atölyesinde bugüne kadar Bartın tarihi evlerinin maketlerini yapan 69 yaşındaki Güldür, 1991'de İstanbul'da öğrendiği naht sanatı ile Yasin suresini yazmak için yaklaşık 2 yıl araştırma yaptı.

Yasin suresini işleyeceği ağaç plakanın ölçülerinden, plaka üzerinde yer alacak harflerin büyüklüğüne kadar uzun süre hazırlık yapan Güldür, 6 ay önce atölyesinde çalışmalara başladı. 

Güldür, günde 10 saate yakın çalışarak 3,5 metre uzunluğunda ve 1 metre 70 santim genişliğinde tahta plaka üzerine Yasin suresinin hat ile yazılmış ahşap 2 bin 988 Arapça harfini ve işaretlerini tek tek yapıştırarak tablo oluşturdu. 

Ahşap ustası Güldür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyesinde kentteki sivil mimari örneklerini taşıyan tarihi evlerin ince detayına kadar maketlerini yaptığını belirtti.

Yaklaşık 20 yıldır Arnavut kaldırımından öküz arabasına, taş fırından su kuyularına kadar her detayın olduğu bir mahallenin yanı sıra kentteki 150'yi aşkın tarihi evin minyatürünü yaptığını anlatan Güldür, şöyle konuştu:

"Bu arada uzun yıllardır hayata geçirmek istediğim en büyük hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim. Yaklaşık 2 yıllık bir araştırma ve hesap çalışmasının ardından eski belediye binasındaki atölyemde 83 ayetten 2 bin 988 harften oluşan Yasin suresini yazmak için çalıştım. Harflerin yanı sıra harekeleri, yüzlerce secavend ve noktayı karbon kağıdıyla ahşaba çizdim. 2 milim küçüklüğündeki işareti dahi kıl testerede kestim, zımparaladım, tek tek vernikledim ve plaka üzerine yapıştırarak ortaya böyle bir eser çıkardım."

- "Bir harf için bile ince hesap gerekiyordu"

Günde yaklaşık 10 saatlik çalışmayla eserini tamamladığını, uzun ve meşakkatli bir uğraş verdiğini dile getiren Güldür, "Yasin suresindeki her bir harfi, noktayı tek tek işlemek elbet kolay olmadı. Bir harfin bile plaka üzerine yerleştirilmesi için çok ince bir hesap yapılması gerekiyordu, yaklaşık 2 yıl harflerin plakaya yerleştirmenin hesabını yaptım. O da kolay olmadı çünkü yapılacak küçük bir hata bütün emeğimi götürebilirdi. Bu çalışmanın, ülkemizde, belki de  dünyada bir ilk olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Eserinin gelecek kuşaklara kalması ve o uzun yıllar dayanması için plaka ve harfler için kayın ağacı kullandığını da belirten Güldür, çalışmayı nerede ve nasıl değerlendireceği konusunda da çalışma yapacağını sözlerine ekledi.