Aile buluşu ile kalp hastalarına çare olacak

Kalp hastalarının çaresizliğini görüp, ailesiyle "ne yapabiliriz?" diyerek arayışa giren çocuk hastalıkları uzmanı; elektrik mühendisi oğlu ve makine mühendisi kızı ile "Kalıcı total yapay kalp cihazı"nı üretti
Aile buluşu ile kalp hastalarına çare olacak

Yaklaşık 20 yıldır "adım adım ölüme giden" kalp hastalarının çaresizliğini görüp, ailesiyle "ne yapabiliriz?" düşüncesiyle arayışa giren çocuk hastalıkları uzmanı doktor, elektrik mühendisi oğlu ve makine mühendisi kızı ile "Kalıcı total yapay kalp cihazı"nı üretti.

Kalp yetmezliği gelişmiş ve artık kalp nakli programına alınmış hastalar için geliştirilen buluşla, hastanın kalbine cerrahi girişimle yerleştirilecek yapay kalp cihazının çalışma sistemine yardımcı olması amaçlanıyor.

Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'nda "Kalıcı total yapay kalp cihazı" ile birincilik ödülü alan mucit, kalp hastalarına çare olmayı hedefliyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır yaşama şansı düşük hastaları tedavi ettiğini söyledi.

Son dönem kalp yetmezliği olan ve tedaviye cevap vermeyen hastalar için kalp naklinin gündeme geldiğini belirten Oran, "Nakil için de donör kalbine ihtiyaç oluyor. İnsanlarımız kalp nakli için çok istekli davranmıyor. Kalbi bulamayınca hastaların durumları o kadar ağırlaşıyor ki sabaha çıkması şüpheli oluyor. Hastaya tek çare olarak, yapay kalp ya da kalp destek cihazı gerekli oluyor" dedi.

- Ailesi ile geliştirdi

Oran, hastanede her gün kalp yetmezliği olan çocukları ve büyükleri gördüğünü ifade etti. Hastaların kalbinin git gide tükendiğini ve adım adım ölüme gittiklerini dile getiren Oran, "Bu hastalara nasıl çare buluruz, neler yapabiliriz?' diye çözüm aramaya başladık. Çocuklarımla diğer yapay kalp cihazlarının kötü olduğunu fark edince 'daha iyisini yapabilir miyiz?' diye düşündük. Benim tıp yönüm ile çocuklarımın mühendislik yönünü bir araya getirdik. Hafta sonları ve tatillerde bir araya gelmeye başladık. Sonra bu icat doğdu" diye konuştu.

- Benzerlerinden daha hafif

Oran, üretilen ilk kalp destek cihazlarının taşınamaz olduğunu, bu nedenle hastaların cihaza bağlıyken hareket edemediğini vurguladı. Daha sonraki dönemlerde cihazların biraz daha taşınabilir hale getirildiğini aktaran Oran, şunları kaydetti:

"Cihazımız, aort damarına monte edilecek. Cildi delip içeri giren bir kablo olmayacak. Hacmiyle diğerlerinden farklı olan buluşumuz, enerji tüketiminin oldukça az olması nedeniyle yıllarca hastalara yüksek yaşam kalitesi sunacak. Ayrıca 60 gram olan cihazımız, son teknoloji yapay kalp cihazından 31 gram daha hafif. Henüz üretime geçmedik. İnşallah bir gün üretime geçersek insanlara çok faydası olacaktır. Buluşumun öğrencilerime ve insanlığa örnek olmasını istiyorum. Bu alandaki gelişmeler devam edecektir. Daha üstün özellikli cihazların geliştirilmesi konusunda genç meslektaşlarımıza büyük görev düşmektedir."