AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı: Başkan, padişah değildir

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, "Başkanlıkta tek adamlık olmaz. Başkan padişah değildir; başkan, yasalarla görev sınırı tayin edilmiş, yetkileri sınırlı olan demokratik bir figürdür." dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı: Başkan, padişah değildir

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklaması ile tekrar gündeme gelen başkanlık sistemi" ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bahçeli çok net ifadeler kullanmadığı için bir kaç gündür ne demek istediği konusunda yorumlar yapıldığını söyledi. 

"Meseleyi kişiye bağlı olarak düşünmek bizi yanıltır"

"Başkanlık" denildiği zaman akla hemen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geldiğini dile getiren Bostancı, "Meseleyi kişiye bağlı olarak düşünmek bizi yanıltır. Başkanlığın bir sistem olarak, ülkenin toplumsal ve siyasi ihtiyaçlarıyla ne ölçüde uyumlu olup olmadığına bakmak lazım. Bizim hassas olduğumuz hususlar; demokrasi, özgürlükler, hukukun üstünlüğü, güçlerin ayrılığı meselesi değil mi? Bunları sağlama bakımından, gelecek olan teklif ne ölçüde bunları tahkim ediyor, demokratik kazanımlara yeni kazançlar mı ekliyor, yoksa bunları geriye mi götürüyor?... Bakılması gereken konular bunlardır." ifadesini kullandı. 

"Nasıl bir başkanlık tasavvur ettiklerini ortaya koyuyorlar"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, "Başkanlık sisteminde tek adamlık olur" eleştirisine katılıp katılmadığının sorulması üzerine, "Hiç bir biçimde katılmıyorum. Başkanlıkta tek adamlık olmaz. Başkan padişah değildir; başkan, yasalarla görev sınırı tayin edilmiş, yetkileri sınırlı olan ve bu yetkileri çeşitli kurumlar marifetiyle dengelenmiş olan demokratik bir figürdür. 'Tek adam yönetimi' lafları ezber repliklerdir. ABD'de tek adam yönetimi mi var? Obama tek başına mı yönetiyor Amerika'yı?" değerlendirmesini yaptı.

ABD'nin güçlü bir hukuk geleneği ve kongreye sahip olduğunu vurgulayan Bostancı, ABD'de başkanın ne kadar veto yetkisi varsa, kongrenin de buna karşı yapabilecekleri olduğuna dikkati çekti.

Naci Bostancı, "Tek adam denilerek, aslında nasıl bir başkanlık tasavvur ettiklerini ortaya koyuyorlar. Onların düşündüğü manada bir başkanlık, kesinlikle AK Parti'nin gündeminde mevcut değildir. Biz demokratik bir başkanlık sistemi düşünüyoruz, padişahlık değil." diye konuştu.

"Gündemimizde erken seçim yok"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, "başkanlık sistemi ile ilgili referandumun erken seçimle birlikte olup olamayacağı" sorusuna "Bizim gündemimizde erken seçim yok. Şu anda gündem, referanduma gitme ihtimali söz konusu olur mu, olmaz mı? Gündemimiz budur." yanıtını verdi.