Ak Parti kapatılmanın eşiğinden dönmüştü!

30 Temmuz 2008 tarihinde Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davayı karara bağladı. Anayasa Mahkemesinin 6 üyesi partinin ''kapatılması'', 5 üye ise ''kapatılmaması'' yönünde oy kullandı.
Ak Parti kapatılmanın eşiğinden dönmüştü!

2008 yılının en çok konuşulan konularından bir tanesi de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kapatılma davasıydı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle, partinin kapatılması ve ilgili dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dâhil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemiyle bir iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianame Anayasa Mahkemesi'ne 14 Mart 2008'de sunuldu. Anayasa Mahkemesi de iddianameyi 31 Mart 2008 günü kabul etti.  16 Haziran günü de Adalet ve Kalkınma Partisi esas hakkındaki savunmasını vermiştir. 30 Temmuz 2008 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, partinin temelli kapatılmaması, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varıldı. Anaysa Mahkemesinden6 üye kapatılması, 5 üye kapatılmaması yönünde oy kullanmışken, hazine yardımının kesilmesi hakkındaki oylamada 11 üyenin 10'u kesilmesi yönünde oy kullanmıştır.

6-1-2-008.jpg

“HAKARETLERE MARUZ KALDIK”

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç konuşmasının başında dava süreciyle ilgili şunları söylemişti:“Türkiye'nin gündeminde çok önemli konuların dava konusu haline getirilerek Anayasa Mahkemesi'nin önüne konmuş olması hem Anayasa Mahkemesinin hem de Türkiye'de siyasi ekonomik ve sosyal açıdan önemli sonuçlar doğurmuştur. Bu sonuçlar nedeniyle Türkiye'de 70 milyon gözünü Anayasa Mahkemesi'ne dikerek sonucu beklemek durumunda kalmıştır. Bu kararlar türban kararı diye adlandırılan ve iktidarda bulunan AK Partinin kapatılmasıyla ilgili dava en önemli iki dava olarak önümüzdeki durmakta idi. Bu davaların görüşme süreci ilme ilgili her türlü ahlaki ve insani değerler aşılarak çok büyük eleştirilere ve hakaretlere maruz kaldık. Bu davaların görülme süreci bu mahkemenin kendi yaptığı program ve planlama çerçevesinde yürütülmektedir. Biz dışardan gelen baskılar sonucunda programlama ve planlama yapmadık. Çalışma düzenimiz neyi gerektiriyorsa olaylara o çerçevede bakmak zorunda kaldık. Önümüzde gelen davaların önemi nedeniyle biz bu davanının bir an önce sonuçlanma gerekliliğini gözardı edemezdik. Biz de bu ülkede yaşıyoruz. O nedenle bu davanın ne kadar önemli olduğunu görmemezlikten gelemezdik.”

TÜRK SİYASİ TARİHİNİN PARTİ KAPATMA DAVALARI

Türkiye’de, çok partili dönemin ilk beş yılında 27, 1951’den bugüne kadar ise yaklaşık 170 siyasi parti kuruldu. Bunların büyük bölümü, örgütsel ve mali sorunlar yüzünden, bir kısmı gizli ya da açık baskılar sonucu kapandı.  Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kapatılan ilk parti, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası oldu. İstiklal Mahkemeleri tarafından bazı şubeleri kapatılan parti, 3 Haziran 1925’te “irticayı tahrik ettiği” gerekçesiyle kapatıldı.  Serbest Cumhuriyet Fırkası da parti yöneticilerin isteğiyle 17 Kasım 1930 tarihinde fesh edildi. Ahali Cumhuriyet Fırkası, Türk Cumhuriyet Amele ve Çiftçi Partisi ile Laik Cumhuriyetçi İşçi ve Çiftçi Partisi kapatılan diğer partiler oldu.  Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası tüzüğünde yer alan “Dine saygılıyız” ifadesinden dolayı bir yılını bile doldurmadan siyasetin dışında kaldı.

DP KONGRE YÜZÜNDEN KAPATILDI

Türkiye’nin 1945’te çok partili sisteme geçilmesiyle birlikte çok sayıda parti kuruldu. Aralarında Türkiye Sosyalist Partisi, Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi’nin de bulunduğu çok sayıda parti ise sıkıyönetim tarafından kapatıldı.  Çok partili döneme geçilmesinden sonra 1950 yılında kurulan Millet Partisi, 26 Ocak 1954 tarihinde Ankara Sulh Ceza Mahkemesince kapatıldı. 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra ise iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti, “kongresini zamanında yapmadığı” gerekçesiyle 20 Haziran 1960 tarihinde Ankara Asliye Hukuk Mahkemesince kapatıldı.

ANAYASA MAHKEMESİ 24 PARTİ KAPATTI

Anayasa Mahkemesi’nin 1963 yılında kurulmasıyla birlikte parti kapatma davaları Anayasa Mahkemesinde görülmeye başlandı. Anayasa Mahkemesi, tüm partilerin feshedildiği 12 Eylül 1980 tarihine kadar 6 parti hakkında açılan davaların tümünde kapatma yönünde karar verirken, 12 Eylül askeri müdahalesinin ardından siyasi partilerin 1983’de yeniden kurulmasına izin verilmesinden sonra 18 partinin kapatılmasına karar verdi.  Yüksek Mahkeme, aralarında DYP’nin de bulunduğu 17 siyasi partinin kapatılması talebiyle açılan davaları ise reddetti.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ