Murat Can

Murat Can

AK PARTİ KONYA’DA BAŞARISIZ MI OLDU?

AK PARTİ KONYA’DA BAŞARISIZ MI OLDU?

Seçim sonuçlarının ilk şokunu atlattık. Öfke, kızgınlık, burukluk ve daha pek çok duyguyu birlikte yaşadım. Böyle durumlarda erken konuşmamak gerekiyor. Bunu bir kez daha gördüm.

Tabloyu sakin kafayla düşünmek analiz etmek gerekiyor. Bu yüzden Konya sonuçlarını değerlendirmek için Perşembe’ye kadar bekledim.

Gelelim meselemize.

Ak Parti’nin oyları Konya’da düştü mü?

Bir başarısızlık söz konusu mu?

Önce tespitlerimi aktarayım.

Ak Parti’nin Konya seçmeninden MHP’ye kayan oylar gözle görülüyor.

Tablo bunu açık ve net gösteriyor. Ancak bu durumun Türkiye sonuçlarını incelediğinizde Konya’ya has olmadığını görüyorsunuz.

Kısacası Doğu’da HDP’ye oy kaptıran Ak Parti, Orta Anadolu’da da MHP’ye seçmen kaybetti.

Bunun nedeni ne olabilir?

Türkiye’de MHP’nin seçmen analizini yaparsanız özellikle 18 – 25 yaş grubunda insanların siyasi hayatla tanıştıktan sonra bir dönem MHP seçmeni semptomları gösterdiğini kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.

Gençliğin ilk yıllarında isyankar tutumları ve kalabalık grubun bir parçası olma güdüsü gençleri etkiliyor.

Buradan yola çıkarsak oy verme çağına yeni gelmiş ve hatta son bir iki seçimde oy kullanmış gençlerin hatırı sayılır bir kısmının Ak Parti yerine MHP’ye oy verdiğini söylemek yanlış olmaz.

Bunun nedeni 13 yıl öncesini hatırlamayan yada bilmeyen gençleri Ak Parti’ye doğru iteleyecek bir etkenin ortaya konulamaması.

Ak Parti iktidar olmadan önce Türkiye’nin halini bilmeyen gençlerin Ak Parti’ye oy vermesi gerekliliği iyi anlatılamayınca bu seçmenin MHP’ye kaydığını düşünüyorum.

Peki, MHP’ye kayan bu oylar sonucunda Ak Parti Konya’da başarısız diye yorumlanabilir mi?

Önce rakamlara bir bakalım.

2011 ve 2015 Genel seçimlerinin seçmen sayısına baktığınızda Konya ‘da seçmen sayısının 100.000 civarı arttığını görüyorsunuz.

Kullanılan oylarda da tablo hemen hemen böyle.

2011 ve 2015 genel seçimlerini karşılaştırdığımızda karşımıza çıkan tablo şöyle.

Ak Parti

2011 seçimlerinde alınan oy 811.099, oranı % 69

2014 seçimlerinde alınan oy 613.000, oranı % 55

2015 seçimlerinde alınan oy 812.255, oranı % 65 

MHP

2011 seçimlerinde 153,068 oy almış, oranı %13

2015 seçimlerinde 202.937 oy almış, oranı % 16

CHP

2011 seçimlerinde 119.000 oy almış, oranı % 10

2015 seçimlerinde 123.000 oy almış, oranı % 9,90

HDP’ye gelince

HDP’nin bağımsız adayı

2011 seçimlerinde 14.000 oy almış, oranı %1.22

2015 seçimlerinde 56.390 oy almış, oranı %4.51

BBP ve Saadet

2011 seçimlerinde 40.000 oy almış, oranı %3.50

2015 seçimlerinde 36.000 oy almış, oranı % 2,95

Bu tabloya bakınca rakamsal olarak bir küçülme olmasa da oransal anlamda Ak Parti’nin 2011 seçimlerine göre yüzde 4’lük bir kaybının olduğu görülüyor. Bu oyların yüzde 3’lük kısmının MHP’ye, geri kalanının, yani yüzde 1’lik kısmının HDP’ye gittiği sonucu ortaya çıkıyor.

Az önce ifade ettiğim gibi, sisteme giren yüz bin oydan istediği payı alamamış Ak Parti. Oylar düşmüş demek yerine ilk defa oy veren genç seçmenden yeterli oyu alamamış demek bana göre daha doğru bir ifade olur. 

Bunun nedeni olsa olsa genç kuşağın dünün Türkiye’sine yabancı olmasıdır. Eski günlerden bihaber yetişen gençlerin bu vurdumduymazlığı sonuçları etkilemiştir.

Elbette sadece bu değil, seçim sürecinin konusuz olarak yürütülmesi Ak Parti’nin kayıp oranını artırmıştır.

Seçim sürecinde başkanlık sistemi propagandası işe yaramamıştır.

Buna ilaveten Ak Parti’nin karşısındaki zinde güçlerin, ilk defa doğru yöntemlerle seçim çalışması yaptığı ve Ak Parti’nin süreci çok iyi yönetememesi neticesinde mevcut tablonun ortaya çıktığını düşünüyorum. 

Konya'ya gelince... Konya’da başarısızlıktan söz etmek haksızlık olur. İyi bir ekip ve dev yatırımlarla girdi seçime Ak Parti Konya'da. Bütün bunlara rağmen oyların oransal olarak düşmesi yerel bir başarısızlığın sonucu değildir. 

Tam bu noktada partiyi yerel ve genel anlamda başarısız göstermeye çalışan mikserler elbette olacaktır. Ancak özellikle partinin yönetiminin ve tabanın bu kalibresiz çıkışlara çok aldırmaması gerekir. 

Öte yandan dolu, çaplı ve nitelikli eleştiriler dikkate alınmalı, hatta Konya bazlıda neyi daha doğru yapabiliriz sorusu sorularak seçim süreci iyi değerlendirilmelidir. 

Ak Parti’nin Konya listesi gerçekten kaliteli bir liste. Yaşanan oy kaybı genel tablo içerisinde normal görünüyor. Nedenlerini de zaten sıraladım. Umut ediyorum parti kendini güncelleyip yoluna daha güçlü devam edecektir. 

Son olarak buradan özellikle Konya’nın Saadet ve BBP seçmenine teşekkür etmek istiyorum.

Yazılarımızın karşılık bulduğunu düşünüyorum. Saadet ve BBP seçmeni sorumlu davranmış ve Ak Parti’nin yanında durarak bu sürece destek vermiştir.

Ben yarından umutluyum. Bakalım sürecin sonunda nasıl bir Türkiye’ye merhaba diyeceğiz, merakla bekliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR