Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Akademisyenlerimize alkış…

Akademisyenlerimize alkış…

Geçtiğimiz haftaya bir isim verecek olsam ‘Bilim Haftası’ derim herhalde. Konya’da geçtiğimiz haftaya bilimsel buluşlar ve çalışmalar damga vurdu.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezinde başlayan 7. Konya Bilim Festivali, dün sona erdi. Festivale 3 günde 150 bine yakın bilim meraklısı katıldı.
 
Festivalin ikinci günü olan Cumartesi günü ben de oradaydım. Çevre illerden gelen öğrenciler ve aileleriyle birlikte çok sayıda Konyalı da oradaydı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da festivalin ikinci gününde festivale katılanlarla bir araya geldi.
 
Festivalde en çok ilgiyi doğal olarak milli gururumuz ATAK helikopteri ve İHA çekti. Herkes fotoğraf çekme yarışındaydı. Festival için seçilen #sendeyapabilirsin sloganı, gençlere olan güveni ortaya koymak adına önemliydi.
 
Sosyal medyada sık sık karşılaştığımız bazı hadsizler tarafından hor görülen Konya, yine iyi bir sınav verdi.
 
Yeri gelmişken şunu da kenara not etmeliyim ki; Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezinde ayrıca Müslüman ilim adamları köşesi de kesinlikle görülmesi gereken bir yer.
 
Yine sosyal medyada motto olan bir hikaye var uzun zamandır. ‘Konyalı Bilim Adamları’ hikayesi…
 
Bursa TV spikeri Arzu Parlak’ın bir gafıyla ortaya çıkmıştı bu aforizma…
 
Tayyip Erdoğan'ın emriyle Konyalı bilim adamlarının borla çalışan bukalemun tank yaptığını öne sürmüştü meslektaşımız.
 
Bu yanlışlığın üzerine mal bulmuş mağrip gibi atlayan sosyal medya şımarıkları da, hem Anadolu girişimcilerini hem de Konya’yı aşağılamak için sık sık bu cümleyi tekrarlayıp duruyordu.
 
Konyalı Bilim Adamları şimdilik borla çalışan bukalemun tank yapamadı ama özellikle tıp alanında çok önemli başarılara imza attılar bu hafta.
 
Konya'da Türk bilim insanlarınca yürütülen çalışmalar sonucunda, meme kanserinin tedavisinde kullanılması amacıyla antikanserojen özelliğe sahip ilaç geliştirildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Fizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Türkkan, çalışmanın "Journal of Organometallic Chemistry" dergisinde makale olarak yayımlandığı müjdeledi.
 
İlacın patenti için başvuruda bulunuldu bile. İnşallah patenti de alındıktan sonra, bu güzel buluşun seri üretime geçmesi sağlanarak, ülkemizin ve insanlığın hizmetine sunulur. Bu, ülkemiz için büyük kazanım ve gurur verici bir durumdur.
 
Bu haftanın bir diğer güzel haberi de Selçuk Üniversitesi’nden geldi.
 
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde felçli hasta Hüseyin Özçömlekci’nin, daralan beyin damarlarının üçü birden ameliyatsız bir şekilde anjio ile açılarak sağlığına kavuşturuldu. Bu operasyon dünya tıp literatürüne geçti.
 
Türk Nöroloji Derneği Başkanı, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk ve operasyonu gerçekleştiren Nöroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özdemir, bu başarılarından dolayı gururlu.
 
Bilim adamlarımız adına ben de gurur duydum.
 
Bu haberler ülkemizde ne yazık ki çok sıkça duyduğumuz haberler değil. Üniversitelerimiz ve akademisyenlerimiz; siyasi, ideolojik veya daha başka çeşitli yollarla isim yapmak yerine, keşke böyle bilimsel çalışmalarla isim yapsalar.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR