Akdeniz yağış rejimi sahasını genişletiyor

Mevsim normallerinin dışında devam eden yağışların küresel ısınmadan kaynaklandığını ifade eden Recep Bozyiğit, Akdeniz iklimi rejimini iç bölgelere doğru etkisini genişlettiğini, bundan dolayı da Mayıs yağışlarında kayma meydana geldiğini söyledi.
Akdeniz yağış rejimi sahasını genişletiyor

Konya’da Haziran ayı sonlarına yaklaşılmasına rağmen mevsim normallerinin dışında yağışlar devam ediyor. Bu durum vatandaşın aklında mevsimlerin değişmesiyle ilgili soru işaretlerine neden oluyor.  NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Recep Bozyiğit konu ile ilgili Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

10-1-4-005.jpg

BU YILA HAS BİR OLAY DEĞİL

Son yıllarda Mayıs ayı yağışlarında kayma meydana geldiğinin bunun da bu yıla has bir olay olmadığını ifade eden Bozyiğit, “Mayıs yağışlarının Haziran ayına kayması sebebiyle Aralık yağışları da Ocak ayında yağar.  Bunun sebebini kısa süreli bir periyoda bakarak iklim değişiyor gibi demek doğru değildir.  Artık genelde iç bölgelerde Konya ve çevresinde bu durum kaynaklanıyor. Konya’da yağışlar Mayıs ayından Haziran’a doğru kaydığını son yıllarda da Konya yıl içerisindeki yağışları Mayıs ayında alırken Aralık ayının ön plana çıktı. Bu da Akdeniz iklimi rejimini iç bölgelere doğru etkisini genişlettiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

KÜRESEL ISINMA SEBEP OLUYOR

Bu duruma küresel ısınmanın neden olduğunu ifade eden Bozyiğit, “Dünya atmosferi ısınıyor. Isınınca kutuplardaki buzullar eriyor. Eriyen buzullar denizlere katılıyor. Denizlere katlınca okyanusların termal genişleme havadaki atmosferin su buharını artırıyor. Su buharının artması yağışa dönüşüyor.  Dünyanın eksen eğikliği aynı. Neden olarak dünyadaki küresel ısınma diyebiliriz.  Toplam yağışta değişiklik yok. Konya’nın 90 yıllık yağış ortalaması 323.6’dır. Yağışın aylık dağılışında bir fark var. Eskiden mayıs ayında fark olurken aralık ayına kaymış durumda. Mayıs ayında yağışta Haziran’a kayıyor. Akdeniz yağış rejiminin sahasını genişlettiğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

İSMAİL POÇAN/YENİ HABER GAZETESİ