Akıncı: Kıbrıs'ta çözüm Türkiye'nin AB üyeliğini hızlandıracak

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Kıbrıs sorunun çözümü, tek başına Türkiye'nin AB üyeliğini sağlayamasa bile önündeki ciddi bir engelin aşılması anlamına gelecek. Birçok başlık yeniden açılacak." dedi.
Akıncı: Kıbrıs'ta çözüm Türkiye'nin AB üyeliğini hızlandıracak

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa AkıncıKıbrıs sorununun çözümünde gelinen nokta ile New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile üçlü zirveyi AA muhabirine değerlendirdi. 

Kıbrıs'ta 2016'nın sonuna kadar çözüm sağlanmasının herkesin yararına olacağını belirten Akıncı, sorunun çözülememesi durumunda 2017'de karşılaşılacak riskleri şöyle anlattı:

"Eğer bir çözüm istiyorsak, tüm taraflar bu konuda kararlılığını sürdürüyorsa, zaman diliminin ne kadar önemli olduğunun ayrımına varılması gerekiyor. 2017'de yeni bir BM Genel Sekreteri olacak, dosyayı öğrenmeye çalışacak. Şu an, bize çözüme katkı yapmak istediğini söyleyen bir Amerikan yönetimi var ve yeni bir Amerikan yönetimi söz konusu olacak. Bunun ardından Rumların hidrokarbon yatakları gündeme gelecek. Bu, yeni gerginlikleri de beraberinde getirecek. 2018'in şubat ayında Rumların cumhurbaşkanlığı seçimi ve onun kampanyaları başlayacak ve biz bu hır gür içinde Kıbrıs sorununu çözmeye çalışacağız, bu mümkün değil."

"En yakın insan kaynağı Türkiye"

KKTC'nin AB üyeliği konusunda önemli bir ilerleme sağlandığına işaret eden Akıncı, "AB, en çok ilerleme sağlanan başlıklardan biridir." diye konuştu. 

KKTC vatandaşlarının hem Birleşik Kıbrıs hem de AB vatandaşı olacaklarını anlatan Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaş olmayıp da çalışma izniyle Kıbrıs'ta olanların çalışma izinleri devam edecek, hatta ekonominin gerektirdiği işgücü söz konusu olursa en yakın kaynağımız Türkiye'dir, kalifiye iş gücü de vardır. KKTC'de çalışma izni olan insanlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmamaları için gereken tedbirleri aldık. Bu konuda bir sıkıntı yok. Türkiye'den gelen insanların geri gönderilmesi söz konusu değildir."

"Türkiye'nin garantör olmadığı bir anlaşma onaylamayız"

Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin ve kurulacak sistemin bir şekilde garanti altına alınması gerektiğine dikkati çeken Akıncı, "Kıbrıslı Türkler olarak sığınacak tek liman var o da Türkiye'dir. Kimse bize bu konuda garantiye güvenceye ihtiyacınız yoktur demesin. Bıraksınlar bu güvence altında yaşayalım, iki toplum arasında bu güven tahsis edilsin, ileride bunlara bakar değerlendiririz ama bugün buna ihtiyaç olduğu aşikar ve bu güvenceyi içermeyen bir anlaşmayı Kıbrıs Türk halkının onaylaması mümkün değil."

"Kıbrıs sorunun çözümü, Türkiye'nin AB üyeliğini hızlandıracak"

Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye'nin AB üyeliğine katkısının olumlu olacağını ifade eden Akıncı, şöyle konuştu:

"Kıbrıs sorunun çözümü tek başına Türkiye'nin AB üyeliğini sağlayamasa bile önündeki ciddi bir engelin aşılması anlamına gelecek. Birçok başlık yeniden açılacak. Çok önemli bir unsur Türkçe, Kıbrıs Türklerinin AB'ye girişiyle AB'nin resmi dili haline gelecek. Bütün bunlara bakıldığında Kıbrıs'ta bir çözümün çok yönlü yararları olacağını söylememiz mümkün."