Akıncı ve Anastasiadis ara bölgede bir araya geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lideri Anastasiadis, ara bölgede bir araya geldi.
Akıncı ve Anastasiadis ara bölgede bir araya geldi

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum liderNikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin evsahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık üç buçuk saat süren görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, federal polis konusunu ele aldıklarını belirterek, "Bildiğiniz gibi kurucu devletlerin ayrı polisi olacak. Bir de ortak polis olacak. Federal polis altında ortak araştırma komisyonu ve onun gibi çok sayıda farklı oluşumlar da olacak. Bütün bunların üzerinden gittik.” diye konuştu.

“Düzenleyici kurulların bir kısmı federal yetkiler çerçevesinde federal otorite tarafından, bir kısmı da kurucu devletler tarafından oluşturulacak.” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmede, bazı ayrıntılar dışında AB konularında ortak komitenin çerçevesi hususunda da uzlaşıya varıldığını ifade etti.

Müzakerelerde yakınlaşmalar sağlandı

Müzakerede çeşitli yakınlaşmalar da sağlandığını ancak anlaşılamayan konuların da söz konusu olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları kaydetti.

“Genel olarak bu toplantılarda bazı gün biraz daha fazla bazı gün biraz daha az olsa da yakınlaşmalar devam ediyor. Bunu söyleyebiliriz. Ancak bunun yanında saklamaya gerek yok, anlaşmazlık noktaları da var. Zaman zaman bu anlaşmazlıklarda bazı güçlükler yaşadığımızı fark ediyoruz. Rum tarafında federal anlayışın tam olarak içselleştirilmesi gerekiyor. Belli bazı konularda zaman zaman Rum tarafında federal bir devlet kurmakta olduğumuz anlayışının tam olarak hakim olamadığını gözlemiyoruz. Bunlar her zaman öyle değil ama zaman zaman bu karışımıza çıkıyor.”