AKKB Başkan Yardımcılığına Tokaç seçildi

AKKB Başkan Yardımcılığına Tokaç seçildi

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) Başkan Yardımcılığına, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Hakan Tokaç seçildi.

Hazine Müsteşarlığından yapılan yazılı açıklamada, AKKB Yönetim Kurulunun dün yapılan toplantısında söz konusu göreve Tokaç'ın seçildiği bildirildi.

Tokaç'ın görevine 16 Ağustos'ta başlayacağı belirtilen açıklamada, söz konusu pozisyon için Türkiye dahil AKKB üyesi 6 ülkeden 7 adayın başvurduğu ifade edildi.

AKKB'nin, Avrupa Konseyinin finansal kuruluşu olarak, sosyal entegrasyon, çevre yönetimi, kamu altyapısının geliştirilmesiyle küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi çerçevesinde, sosyal projelere finansman ve teknik destek sağladığı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizin uluslararası alanda yükselen konumuna uyumlu olarak uluslararası kuruluşlarda etkinliğinin ve görünürlüğünün güçlendirilmesi hedefi çerçevesinde ve kurucu üyesi olduğumuz Avrupa Konseyinin Avrupa'da demokratik güvenliğin güçlendirilmesi sürecindeki rolü bağlamında operasyonel kapasitesinin yükseltilmesi amacıyla, Türkiye 2016 yılından itibaren Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkeler arasına girmiştir. 

Bankada 8 kurucu üyeden biri olan ülkemiz yüzde 7,096'lık oy gücü ile Almanya (yüzde 16,74), Fransa (yüzde 16,74), İtalya (yüzde 16,74) ve İspanya'nın (yüzde 10,91) ardından 5'nci büyük hissedardır. Türkiye, Bankadan en fazla kredi kullanan ülkeler arasındadır. Türkiye'nin kredi payı Mart 2016 sonu itibariyle 1,3 milyar avroya ulaşmış (toplam kredilerde yüzde 10 pay) olup, üyeler arasında 3'üncü sıradadır. Bankanın kuruluşundan bu yana ülkemiz Bankada ilk defa bu seviyede görev alacaktır. Banka Başkan Yardımcısının Türkiye'den seçilmesi, Bankanın strateji ve politikalarının temelini oluşturan değer ve prensiplerin korunması çerçevesinde, Bankaya ülkemizin tecrübe ve katma değerinin aktarılmasını sağlayacak olması açısından önem taşımaktadır."