AKPM'nin kararına sert tepki! Utanç birliği

Avrupa Konseyi’nin, Türkiye’yi siyasi denetim altına alma kararına iş dünyasından sert tepki geldi.
AKPM'nin kararına sert tepki! Utanç birliği

İş dünyası temsilcileri ‘Utanç Birliği’ benzetmesi yaparken, “Türkiye denetim altına alınabilecek bir ülke degil” açıklaması yaptılar.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye aleyhtarı kararına iş dünyası sert tepki gösterdi. Avrupa’nın referandum sonrası Türkiye’nin yakaladığı ivmeyi, çeşitli yöntemlerle kesmek istediğini belirten iş dünyası temsilcileri, kararın hiçbir dayanağı olmadığını ve acilen gözden geçirilmesi gerektiğini söylediler. Türkiye’nin denetim altına alınabilecek bir ülke olmadığı görüşünde birleşen iş dünyası “Avrupa Birliği değil, utanç birliği’ benzetmesi yaptılar. Türk iş dünyası, Türkiye ile Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında ciddi ekonomik ilişkiler olduğuna da dikkat çekerek, yaşanılan sorunların iki ülkeye de zarar vereceğini belirttiler.

KARAR İKİ ÜLKE TİCARETİNE DE ZARAR VERİR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nail Olpak:“Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Türkiye’nin siyasi denetim altına alınmasına yönelik bu kararının rasyonel hiçbir dayanağının olmadığını ve Avrupa Birliği’nin vizyonu ve misyonu gereği temsil etmesi gereken değerlerle ters düştüğünü düşünüyoruz. Ülkemiz 80 milyona yaklaşan nüfusuyla Avrupa Birliği ülkeleri için vazgeçilemez bir ticari ortak olmasının yanı sıra, Avrupa’ya uzanan enerji yollarının güvenliği için önemli bir aktör ve güvenilir bir partnerdir. Türkiye de ihracatının yarısına yakın kısmını Avro Bölgesi’ne gerçekleştirmektedir. 2016’da Türkiye’den AB’ye toplam 68.4 milyar dolar tutarında ihracat yapılmış ve böylece AB’nin toplam ihracatımızdaki payı yüzde 47.9 olmuştur. Bu bakımdan ekonomik ilişkilerde yaşanabilecek olumsuzluklar iki aktörün de zararına olacaktır.” 

AVRUPA IRKÇI TRENDİN İÇİNE YUVARLANMAKTADIR

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Koca:“Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ülkemizi yeniden denetim kapsamına alarak siyasal bir karar vermiş bulunmaktadır. Bu karar ülkemiz Türkiye’ye karşı yürütülen sübjektif kampanyaların oluşturduğu havanın bir sonucudur. Ülkemize yaşatılan travmaların görmezlerden gelinerek son derece hınç ve düşmanlık içeren bir muhteva Parlamenterler Meclisi’nin kararına yansıtılmıştır. Görünen o ki, Avrupa daha fazla ırkçı trendin içine yuvarlanmaktadır. Daha dikkatli olmaları gerekirdi. Bu karar hiç şüphesiz onları da sıkıntıya sokacaktır. Kararın objektif değerlendirmeler içinde tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiriz.”

YAKALADIĞIMIZ İVMEYİ DURDURMAK İSTİYORLAR

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Erkan Güral:“Referandum öncesi başlayan sistematik siyasi saldırıların devamı niteliğindeki bu karar, çok açık Türkiye aleyhtarı fraksiyonların emellerine hizmet etmekte, ülkemizin yakalamış olduğu ivmeyi önleme amacı gütmektedir. Avrupa bilmelidir ki, Türkiye denetim altına alınabilecek veya egemenliğinden taviz verecek bir ülke değildir. Gerçekleştirdiği oylamayla, ‘sözde’ demokratik değerler üzerinde inşa edildiği öne sürülen Avrupa, tabiri caizse ‘Utançta Birleşmiş’ ve Türkiye için yok hükmündeki bir niyet beyanında bulunmakt an öteye geçememiştir.” 

KAYBET-KAYBET ÇIKMAZINA GİRMEYELİM

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu: “AB üyelik süreci Türkiye demokrasisi için istikrar ve reform kararlılığını ifade ederken, AB için de daha geniş bir Avrupa siyasi alanı ihtiyacını ortaya koymaktadır. Bu ‘kazan-kazan’ ilişkisinin geçmişte iyi işlediği görülmüştür. Bu bağlamda, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu; enerji, iç güvenlik ve dış politika alanlarında pekiştirilmiş iş birliğine dayanan akılcı, sağduyulu ve pragmatik bir politikanın izlenmesi en doğru yaklaşım olacaktır. Aksi takdirde her iki taraf için de ‘kaybet-kaybet’ çıkmazına sürüklenecektir.” 

TÜRKİYE İLE İŞTİŞAREDE BULUNSALAR İYİ OLURDU

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği “Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi kararı çok olumsuz bir gelişmedir. Avrupa standartlarında bir demokrasi, özgürlükler toplumu ve hukuk devleti olmak Türkiye’nin en önemli küresel rekabet gücü kaynağıdır. Dolayısıyla bu konumumuzu özenle korumalıyız. Diğer yandan, AKPM’nin 35 maddeden oluşan öneriler ile ilgili olarak, teröre karşı haklı bir mücadele vermekte olan Türkiye resmi makamları ile uzun ve kapsamlı bir istişarede ve nitelikli bir iletişimde bulunması daha doğru olurdu.” 

KARAR YANLIŞ, MÜZAKERE EDİLMELİ

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Serkan Sevim: “Kararı son derece yanlış buluyoruz ancak Avrupa bizim için her zaman referans noktası olmalıdır. Üzerimize düşeni yapmalı ve uzlaşı kültürünü benimsemeliyiz. Bu doğrultuda ortak akılda buluşarak kendi kazanımlarımıza odaklanmalıyız. Ülkemiz son 15 yılda çok önemli kazanımlar elde etti. Bunları korumamız ve üzerine koyarak geliştirmemiz gerekiyor. Kendi reformlarımıza odaklanmaya devam ederken, öte yandan komşularımız ile yeniden sıfır sorun çizgisine dönmeliyiz.”