Erol Çimen

Erol Çimen

Akraba Evliliği

Akraba Evliliği

     Aynı soydan gelen kişilerin yaptığı evliliğe akraba evliliği denir. Akrabalık; anne soyundan olabileceği gibi baba soyundan da gelebilir, her ikisi de aynı derecede önemlidir.

      Akraba arasında yapılan evliliğe endogami denilmektedir. Her insanda 23 çift kromozom vardır. Her bir çift kromozomun bir tanesi anneden, diğeri babadan gelmektedir. Kromozomlar, kalıtımımızla ilgili olan DNA yı içerir. DNA nın fonksiyonel ürün kotlayan bölümlerine ise GEN denir. Kalıtımın taşıyıcısı genlerdir. Bizler nesiller öncesinden gelen atalarımızın bize hediye ettiği genetik kalıtımla yaşama başlamaktayız. Vücudumuzun büyüyüp gelişmesi ve çalışması genlerimizin kontrolü altındadır. Yaşamın temel taşı olan genler bir DNA molekülündeki belirli bir özellik içeren kesitine verilen addır. Her bir gen ya da birkaç gen kümesi bizdeki bir özelliğin bilgisini içerir. Anne ve babadan eşit olarak geçen genler, bizdeki tüm yaşam duvarlarını örer. Dünya’ya yeni gelmiş bir bebek kendisinden nesiller öncesinin özelliklerini taşımaktadır. Anne ve babadan gen geçişi olduktan sonra vücudun çalışması ve gelişmesi genlerin kontrolü altına girer. Gelen her genin iki kopyası bulunmaktadır. Bu kopyalardan biri anneden gelen gene, diğeri babadan gelen gene aittir. Bazı durumlarda bu kopyalardaki genin teki bozuk olabilmektedir. Bozuk olan bu gen aynı zamanda gelişimi de bozmaktadır.

         Akraba evliliklerinde anne karnına bozuk gen geçme olasılığı daha yüksektir. Çünkü bu bireyler, aynı soydan gelen bireylerdir. Bu nedenle de bu kişilerin genleri aynıdır. Bu ise hasta doğum riskini iki katına çıkaran bir durumdur. Akraba evlilikleri sonucun da  bozuk geçen gen nedeniyle bebeklerde bir takım sorunlar görülmektedir.  Akraba evliliklerinde dünyaya gelen çocukların zihinsel, işitsel, görsel ya da bedensel bir bozuklukta olma olasılığı yüksektir. Bu tür çocuklar özel eğitim denilen eğitime ihtiyaç duyarlar ve bakımları da oldukça zor ve güçtür. Özel eğitime gereksinim duyan çocukların bakımlarında hem maddi hem de manevi açıdan sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için, akraba evliliğini düşünen kişilerin kesinlikle genetik testleri yaptırmaları gerekmektedir. Böylece önlem alınmış olunmakla risk aza indirgenmiş olur.

    Akraba evliliği yapanların hep engelli ve hastalıklı çocuklarımı olur? Kesinlikle hayır. Akraba evliliği sonucunda hastalıklı doğma oranı %5 iken, bu oran normal çiftlerde %2 civarındadır. Bu demektir ki hastalıklı ve engelli doğumlar yalnızca akraba bağı ile gerçekleşmez. Anne ve baba da aynı hastalık geni varsa akraba olmasalar bile çocukta bir hastalık olabilir.

      ALLAH hepimize mutlu evlilik ve sağlıklı çocuklar nasip etsin. Amin. Selam Ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR