Akşehir Gölü, su tutmaya başladı

Konya’nın Akşehir ilçesinde Nasreddin Hoca’nın maya çaldığı ve fıkralarına konu olan Akşehir Gölü, son günlerdeki mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar nedeniyle su tutmaya başladı.
Akşehir Gölü, su tutmaya başladı

Göldeki son durumu görmek amacıyla, Tarım Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ali Uslu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahri Karaman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel’den oluşan bir heyet Akşehir Gölü kenarına giderek incelemelerde bulundu.

Göldeki su durumunun sevindirici olduğunu söyleyen İlçe Kaymakamı Yalçın Sezgin, “Akşehir Gölü bundan sonra artık maya çalmaya elverişli bir göl haline gelecek.

Son yıllarda, özellikle geçtiğimiz yılarda gölde hiç su kalmamış. Bu yıl yoğun kar yağışı ve yağışların güzel gitmesi nedeniyle şu anda gölümüz yükselmeye başladı. Onun için gölümüze geldik ve incelemelerde bulunduk. Sevinçliyiz, mutluyuz. Böyle yağışın bol olduğu bir yılda ve mevsimde inşallah bu yıl bol ve bereketli bir yıl olacak. Gölde buna işaret ediyor. İnşallah temmuz ayındaki Nasreddin Hoca etkinliklerimizde göle maya çalacağız. Belki maya tutmayacak ama göl su tutacak” diye konuştu.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya da, gölün bu şekilde su tutmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “15 günde bir gelerek gölümüzde incelemelerde bulunuyoruz. Bu yıl yağışlar oldukça bereketli geçti. Allah nasip ederse gölümüz derlenecek toparlanacak ve tekrar Nasreddin Hoca etkinliklerimizde buradan göle yoğurt mayalama günlerini yapabileceğiz. Son yıllarda Akşehir’imizin içinden geçen dere üzerinde maya çalma töreni yapılabiliyordu. İnşallah burada yapılan o özlediğimiz dönemlere tekrar kavuşacağız. Yağışlar oldukça bereketli, derelerimiz gürül gürül akıyor. Geçtiğimiz yıl Akşehir deremizin su akışı bir buçuk ay kadar kesilmişti. İnşallah bu yıl o kesinti de olmayacak. Deremizin üzerinde düşündüğümüz bir projemiz var, Avrupa şehirlerinde olduğu gibi dereyi düzenleyip içerisine küçük kayıklar koyma noktasında. O günleri de göreceğiz inşallah. Bu günleri bizlere gösterdiği için Mevlamıza şükrediyorum. Gölümüzün hacmi genişliyor. Bu genişlemeyle hem kamış sektörü, hem de balıkçılık sektörüyle yöredeki insanımızın gelir kaynağı eski özlediğimiz günlerine kavuşacak. Çaldığımız mayalar yoğurt tutmasa da barış, huzur ve mutluluk olarak tutacak” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda küresel ısınma, kuraklık, bilinçsiz derin kuyu açılması ve sulama nedeniyle tamamen kuruyan Akşehir Gölü, kuraklık tehlikesinden önce, bölgesinde meyvecilik ve balıkçılık sektörünü kalkındırmıştı. Mikro klima etkisiyle bölgede yetişen ‘Akşehir Kirazı’nın (napolyon) yüzde 90’ı da ihraç ediliyordu. 1979 yılında 353 kilometrekare olan gölün, küresel ısınma ve bilinçsiz sulama sonucu 1 kilometrekareye kadar düşmesi sonucu, balıkçılık yok olurken, kiraz üretiminde de eskiye oranla düşüş yaşanmıştı.