Aktay: Yapılan işlem hukuki bir işlemdir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay, Gülten Kışanak'ın gözaltına alınmasıyla ilgili, "Yapılan işlem hukuki bir işlemdir." dedi.
Aktay: Yapılan işlem hukuki bir işlemdir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasıyla ilgili, "Bu yargı işleminin, herhangi bir siyasi partinin siyasi anlayışına karşı veya bir siyasi söylemine karşı, ifade özgürlüğüne karşı bir müdahale olmadığı son derece açık." dedi.

Aktay, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde katıldığı konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Belediye Meclis Üyesi Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasına ilişkin soru üzerine, Güneydoğu’daki bazı belediyeler ile bölücü terör örgütü arasında ilişkiler bulunduğu söylentilerini anımsatan Aktay, şunları ifade etti:

"Bu ilişkilerin artık birtakım zanlardan, söylentilerden ibaret olmadığı çok net bir biçimde anlaşılıyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada elde çok ciddi deliller ve bulgular olduğunu belirtiyor. Bu açıklama çerçevesinde yapılan işlem hukuki bir işlem, bir yargı işlemidir. Bu yargı işleminin herhangi bir siyasi partinin siyasi anlayışına karşı veya bir siyasi söylemine karşı, ifade özgürlüğüne karşı bir müdahale olmadığı son derece açık. Ne yazık ki Güneydoğu’da belediyelerin terör örgütüyle olan mali ilişkileri, organik ilişkileri, her çeşit lojistik ilişkileri son derece aşikar, herkesin dilinde, herkesin bildiği bir şey. Onun için buna karşı ciddi bir tedbir alınması gerekiyor."

"Terör örgütüyle organik ilişki kabul edilemez"

Terörle mücadele yürütülürken, birtakım siyasi kisveler içerisinde terör örgütünün desteklenmesi ve beslenmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Aktay, şöyle devam etti:

"Mesele eğer Kürt meselesiyse, biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Bu konuda bizden beklenenin de ötesinde pek çok şeyi yaptık. İfade özgürlüğüne dair en ufak bir tahdit, bir sınırlama bırakmadık. Kimliğin ifade edilmesi, dil yasağı veya herhangi bir şekilde siyasi faaliyetlerde en ufak bir sınırlama ve baskı bırakmadık. Siyasi imkanların, siyasi kurumsallaşmanın, örgütlenmenin aynı zamanda bir yandan da terör örgütüyle organik ilişki içinde olması asla kabul edilebilir bir şey değil. Buna karşı ciddi tedbirler almak zorundayız."

Musul'u kurtarma operasyonu

Musul’u kurtarma operasyonu ile ilgili bir soru üzerine de Aktay, Irak yönetiminin Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başika’daki varlığı ile ilgili tavrını, "tuhaf bir tepki" olarak değerlendirdi. 

Türkiye’nin kendi tedbirlerini almak durumunda kaldığını ifade eden Aktay, Türkiye'nin Irak’ta Başika’ya kadar, Suriye içerisinde de gidebildiği yere kadar savunma hattı kurmasının, hakkı olduğunu bildirdi.