AKYÜREK’LE 14. YIL

2004 yılının 27 Mart’ında Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Tahir Akyürek “Yerel Kalkınma Başlıyor” sloganıyla başladığı görevinde 14. Yılını tamamladı.
AKYÜREK’LE 14. YIL

Eleştirildi, alkışlandı, sevildi, kızıldı belki bu süre boyunca ama şu bir gerçek ki bu şehrin son 14 yılına damga vuran en önemli isim oldu. Ve bu süreç boyunca Konya’nın pek çok hayalini hayata geçirmeyi başardı. İşte artısıyla, eksisiyle yapılanları ile Konya’nın Tahir Akyürek’li yılları…

 2002 Genel Seçimleriyle Türkiye’de AK Parti hükümetlerinin iktidara gelmesi ile birlikte yeni bir dönem başlamış, 2004 yerel seçimleriyle de AK Partili Belediyelerin iş başına gelmesiyle birlikte şehirlerin çehresi değişmişti. Bu şehirlerden bir tanesi de Konya oldu. Tahir Akyürek 2014 yılı seçiminde vadettiği pek çok projeyi hatta daha fazlasını hayata geçirerek Konya’yı modern bir şehir görünümüne kavuşturdu.

AK Parti 2004 yerel seçimlerinde, 2002’de olduğu gibi en çok oy alan parti olmuş yüzde 40 oy alarak 1771 belediyeyi kazanmıştı. Konya’da ise AK Parti yüzde 51 oyla o dönemki 206 belediyenin 144’ünü kazanmayı başarmıştı. Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde ise AK Parti’nin adayı Tahir Akyürek yüzde 62 oy alarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Tahir Akyürek 2014 yılında Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı sürecinde Konya Karar verdi. Yerel Kalkınma Başlıyor başlığıyla vadelerini yayınlamıştı.  Ulaşımda mevcut sistem daha verimli ve konforlu hale getirilmesinden doğalgaz yatırımlarına, Kültür Bahçelerinden, Meslek Edindirme Kurslarına kadar pek çok vaat bulunuyordu. Geçen süre içinde bunlardan pek çoğu hatta daha fazlası hayata geçirilerek Konya başka bir çehreye büründü.

ULUSLARARASI MEVLANA KÜLTÜR MERKEZİ  2004

Tahir Akyürek’in Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gelir gelmez ilk icraatlarından bir tanesiydi Mevlana Kültür Merkezi. Her yıl Aralık ayında tüm dünyanın gözlerini çevirdiği Konya’da sema törenleri spor salonlarından kurtularak modern ve Konya’ya yakışır bir tesiste icra edilmeye başlandı. Uluslararası Mevlana Kültür Merkezi vadedildiği gibi 100 günde tamamlanarak dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile 2004 yılı Şeb-i Arus törenlerinde açıldı. Böylece Konya’nın 30 yıllık rüyası 100 günde faaliyete geçirilmiş oldu.

BİR HALK ÜNİVERSİTESİ KOMEK  2014

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları'nın (KOMEK) açılışı 22 Eylül 2014 yılında gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren ve bir halk üniversitesi kimliğine bürünen KOMEK bugün pek çok branşta binlerce kişiye hizmet veriyor.

YENİ NESİL TRAMVAYLAR    2012

Konya’da yaşayan herkesin hayaliydi modern tramvaylar. Anadolu’da tramvayı ilk kullanan şehir olan Konya’da Selçuklu motifleriyle, halkın belirlediği yeşil-beyaz rengiyle, kamera sistemleri ile son model tramvayların kullanılmaya başlanması ile birlikte raylı sistem taşımacılığında yeni bir dönemin başlamış oldu. 2012 yılında ihalesi yapılan tramvaylar aynı yıl içinde Konya’ya gelerek hizmet vermeye başladı. Türkiye’de ilk olan sistemle Konya’nın tarihi bölgelerindeki görüntüyü bozmamak için direk ve tel kullanılmayarak dünyadaki en ileri sistemle Alaaddin-Adliye Tramvay Hattı’nda katanersiz tramvayla yolculuk yapılıyor.

YENİ KONYA STADYUMU 2014

Türkiye’nin en modern stadyumların bir tanesi de Konya’da açıldı. 2014-2015 yılında yapımı tamamlanarak 42 bin kişilik Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu 2014-2015 yılından itibaren Konyaspor’a ve A Milli takımın maçlarına ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda dünyanın en iyi stadyumları arasında gösterilen Konya Büyükşehir Belediyesi stadyumunda Atiker Konyaspor bu sezon UEFA Avrupa Ligi’nde Shahktar Donetsk, Braga ve Gent’i ağırlamanın heyecanını yaşadı.

KONYASPOR AVRUPA KUPALARINDA    2016

2004 yılı seçim vaatlerinin bir tanesi de Konyaspor’un Avrupa Kupalarında mücadele etmesiydi. Bundan 13 yıl önce “Konya’mızın ortak değerlerinden olan Konyaspor’umuza sahip çıkarak; kurumsallaşmasını, sürdürülebilir başarıyı yakalamasını, ve devam ettirmesini sağlayacak her türlü imkanı seferber edeceğiz. Konyaspor’un alt yapı ve tesisleşme ile Türkiye’ye örnek bir kulüp haline gelmesine öncülük edeceğiz.” denilmişti. Bugün Konyaspor yeni stadı ve modern tesisleriyle kurumsallaşmasını tamamlamış Avrupa Kupalarında ülkemizi temsil eden bir takım haline geldi.

Türkiye’nin İlk Bilim Merkezi Konya’da 2014

Bilim Merkezi kurulması ile ilgili 6 Büyükşehir’in sunduğu projeler arasından Konya Büyükşehir Belediyesi’nin projesini oybirliği ile birinci seçen TÜBİTAK, Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi TÜBİTAK tarafından Konya’ya kuruldu. Bilin Merkezi’nin açılışını 2014 yılında dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. TÜBİTAK destekli ilk Bilim Merkezi 2016 yılında 242 bin 610 kişiyi ağırladı.

MEYDANLAR ŞEHRİ KONYA

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Mevlana Meydanı, Kılıçaraslan Meydanı ve Konevi Meydanı, Konya’nın farklı noktalarında toplanma ve dinlenme mekanları olarak dikkat çekiyor.

İSLAM DÜNYASI TURİZM BAŞKENTİ KONYA  2016

Konya geçtiğimiz yıl büyük bir unvanı gururla taşıdı. İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından 2016 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilen Konya Medine’den aldığı bayrağı gururla taşıyarak bir başka kadim şehir Tahran’a devretti. Bir sonraki İslam Dünyası turizm Başkenti ise Kudüs olacak.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ