Alan da memnun satan da

Kurban Bayramına günler kala kurban telaşı giderek artıyor. Esnafta vatandaşta, özlemle beklediği yoğunluk için hafta sonuna hazırlık içinde. Hayvan pazarlarında en çok dikkat çeken konu ise vatandaşın da satıcıların da kurban fiyatlarından memnun olması.
Alan da memnun satan da

Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlık satışları devam ediyor. Hayvan pazarlarında beklenen kalabalık ise sağlanamamış durumda. Vatandaşlar arife ve bayramın birinci günü beklerken esnaf ise müşteri bulamamaktan şikâyetçi olsa da fiyatlardan memnun. Herkesin bütçesine göre hareket ettiği satışlarda Küçükbaş hayvanda 500 TL’den 800 TL’ye kadar kurban var. Büyükbaş hayvan ise 4 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Satışlarda vatandaşlar ve esnaf arasında sıkı pazarlıklar oluyor. Kimi vatandaş fiyat araştırması yaparken kimi de fiyat düşürmenin peşinde. Esnaflar vatandaşların fiyatı çok düşürdüğü kanaatinde. Yoğunluk yine küçükbaş kurbanlıklara oluyor. Hayvan pazarlarında bazı esnaflar ise müşteri olmamasından dolayı kurbanlıkları satmak için son günü bekliyor.

ALICIDAN ÇOK SATICI VAR

Pazarda alıcıdan daha çok satıcının olduğunu ifade eden esnaf Şaban Talaşlı, Büyükbaş kurbanlık fiyatları 4 bin 500 TL’den başlıyor. Vatandaşımız fiyatlardan memnunlar ama para olmadığı için alamıyorlar. Arpa,  yem fiyatları kurban fiyatına göre daha çok arttığı için satışlarımız yeterli olmuyor. Alıcı yok. İnsanlar sadece sorup gidiyorlar. Kurban alanlarda küçükbaş alıyorlar” dedi.

HERKES SON GÜNÜ BEKLİYOR

Herkes arife gününü ve bayramın birinci gününü bekliyor” diyen esnaf Bülent İnik ise “Hayvanları alıyoruz, aylarca besliyoruz ama müşteriler fiyatların altına çekmeye çalışıyorlar. Müşterilerde gelmiyor. Buradaki kalabalıkta satıcıların kendisi. Herkes son günü bekliyor ama fiyatlar o günde düşmez. Kimse zararına mal satmaz. Canlı hayvanın kilosu 16-17-18 TL olarak satılıyor. Geçen sene de 14 TL idi” ifadelerini kullandı.

TEK EKSİK MÜŞTERİ

Küçükbaş kurbanlıklarda fiyatlar 450-800 TL arasında değiştiğini ifade eden esnaf Özcan Ermiş de “Bu sene fiyatlar daha iyi. Alıcıya göre biraz fazla diyenler var normal karşılayanlar da var. Önemli olan iki tarafında memnun olması” şeklinde konuştu.  Son günün kalabalık olacağını beklediklerinin altını çizen bazı esnaflar ise “Son günler kalabalık olur. Bizde kurbanlıkları son günde çıkarmayı düşünüyoruz. Çünkü şu anda kimse gelmiyor. Fiyatlar ise geçen seneye göre daha iyi. Tek eksiğimiz müşteri” dediler.  Kurbanlık bakmaya gelen vatandaşlar ise fiyatların makul olduğunu belli orandaki artışında fazla olmadığını söylediler. 

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ