Ali Kaya

Ali Kaya

Algı; Vatandaş Kemal’di Göremedik.

Algı; Vatandaş Kemal’di Göremedik.

Kapımızın yanın da yangınlar devam ederken hemen alt komşumuzun içinde silahlar konuşurken ve burnumuzun dibinde devlet kurmaya çalışan soysuzlar fırsat kollarken içine düştüğümüz duruma bir bakın. Efendim ana muhalefetin lideri adalet yürüyüşünü yaparken çekilmiş atletli fotoğrafın yorumları,  o fotoğrafta masa da  bulunan  yemekler, yoğurt ve  vatandaş böyle olur şöyle olur gibi benzetmelerle gündem değiştirmelerini hayretle seyretmekteyiz.

İki kutuplu bir Türkiye hayalini kuranlar ellerini hızla ve gülerek ovuşturmaya başladılar. Bu fotoğrafı gazeteye koyanlar bir algı oluşturmaya çalıştılar ve bunda da başarılı oldular ve bizler de bu oyuna sazan gibi geldik yakalandık.

Bizde bu kervana katılıp bir gazetenin  ana muhalefet liderinin Adalet yürüyüşünden kareler paylaşmasını yorumlamaya karar verdik. Fotoğrafta Ana muhalefet liderinin sıcaktan gömleğini çıkarmış yemek yediği bu anın ne anlam içerdiği veya ne anlam içermediği gibi tartışmalarının yersiz ve  boş bir gündem oluşturmaya yönelik tartışmalar olduğunu  belirtmeden geçemeyeceğim.

Fakat yiğidi öldür hakkını yeme derler adamların  kurgu  ve zamanlaması çok isabetli olmuş gibi görünüyor. Yorumlamaya başlarsak ana muhalefet lideri yorulmamış ama sıcaktan gömleğini çıkarmış sofrada yemeğini  yiyor, tamam  bu adam da senin benim bizim gibi bir insan anormal olan ne o da ATLET.

Bu atletli fotoğraf Kılıçdaroğluna kızan insanları neden tedirgin etsin ki etmez. Ama madalyonun öbür yüzü başka birileri bu fotoğrafa vatandaş Kemal gibi benzetmeler yapılınca  hemen bizim taraf saldırıya geçti ve böyle vatandaş olmaz, oruç tutmuyor  besmelesiz başlamıştır gibi yakıştırmaları  üzülerek ifade etmek istiyorum ki hiç yakıştıramadım, tamam bu zat ana muhalefetin lideri böyle resimlerinin  paylaşılması yakışık almaz diye düşünüyorum fakat oyun başka idi işte  Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan da Kılıçdaroğlu’nun bu atletli fotoğrafına tepkisini dile getirdi keşke hiç eleştirmeden bizi ilgilendirmez deseydi . 

Ama  Kılıçdaroğlu’nun  algı yönetimi ile vatandaşa benzetilmesi bu vesile ile başarıya ulaştı nasıl mı atletli fotoğrafın  eleştirilmesi bu algının temel beslenme kaynağı oldu,  ilgi çekti,  ses getirdi ve  başarıya ulaştı  . Sayın Erdoğan’ı  Kılıçdaroğlu’nun atletli fotoğrafını  eleştirmeye yönlendirenler bu eleştirilerden Kılıçdaroğlu’nun kazançlı çıkacağını hesap edemediler mi?  yoksa bilerek  bu algıya mı hizmet ettiler. Bir televizyon kanalına konuk olan ana muhalefet lideri verdiği röportajda üstüne basa basa şimdiye kadar söylediklerinin hepsini tekrarladı ve tüm ülke  vatandaşlarının bir kısmı  da bu yayını  izledi, bu röportaj da atletli fotoğrafın konuşulmasının yanında ana muhalefet liderinin şovuna sahne oldu Vatandaş Kemal perspektifinin altı dolduruldu.

Bizler bu fotoğrafı eleştirirken ana muhalefet lideri   haksızlığa uğramış bir lider edasıyla parlatılmaya başlandı ve adamlar bunda  başarılı da oldular. Ak partinin büyük şehirler de  oy kaybetmesini  tartışanlar eleştiri mağduru Kılıçdaroğlu’nun nasıl popülaritesinin arttığını düşünmeye başlasalar iyi olur. Bu atletli fotoğraf  algı yönetiminde nasıl  başarılı olunacağını göstermesi açısından çok önemlidir. Ve bizler bu fotoğraf ta bir algı oyunu olduğunu ne yazık ki göremedik.

Diğer taraftan birilerinin Ak parti ve Sayın Erdoğan üzerinden Racon kesmeye çalışmaları da bir diğer algı yönetimine sahne olmuştur. Her zaman söylerim Ak parti büyük bir tren  ve  bu trene binen  çok olur, yarın Ak parti oy kaybederse bu trenden  ilk inen yine en çok savunanlar ve Ak parti ve Sayın Erdoğanı acımasızca eleştiren kişiler olurlar buna da adım Ali gibi eminim.

Malum 2019 yerel ve genel seçimleri yaklaştı bizler buna hazırlanmalıyız projeler geliştirmeliyiz, bize oy vermeyen halkın gönlünü kazanmalıyız , girilmedik ev,  gidilmedik yer bırakmamalıyız yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlatmalıyız ki başarılı olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR