Algınız yanılmasın

Algınız yanılmasın

Son günlerde meydana terör olaylarından sonra sosyal medyada oluşturulan algı operasyonlarının terör olayları kadar tehlikeli olduğunu kaydeden Halkla İlişkiler Uzmanı Sedat Dönmez, vatandaşların bu görüntülerle galeyana getirilmek istendiğini belirterek bunlara karşı dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Son günlerde meydana gelen terör olaylarında da sosyal medya büyük etken olarak kullanılıyor. sosyal medyadaki her şeyin gerçek olmadığını belirten Halkla İlişkiler Uzmanı Sedat Dönmez, karşı tarafın gerçek olmayan görüntüleri kullanarak vatandaşları galeyana getirmek istediklerini belirtti.  Bunları sosyal paylaşım sitelerini engellemekle bu algı operasyonunun önünü kesmek mümkün olamayacağını ifade eden Sedat Dönmez, “Karşı taraf nasıl kullanıyorsa sosyal medyayı bizim de kullanmamız lazım. Sosyal medyada bilinçlendirmek gerek. Herşey gerçek değildir. Doğruluğunu test edebilir duruma getirmek lazım. Bilinçlendirmek lazım. Sadece konferanslarla olmaz. Gördüğünüz herşey gerçek değildir. Şu an çok duygusallar. Özellikle bu dönemde Milliyetçilik duygularımızla oynanıyor. En ufak bir kıvılcım insanları harekete geçiriyor. Manipülasyona çok yatkınız. Her türlü tepkiyi vermeye hazırız. Çok mantıklı düşünemiyoruz. Bir tepki verirken birkaç kez düşünmek lazım. Bilginin kaynağı doğrumu değilmi diye bakılması lazım. Arkadaşımız paylaşırsa bile güvenildik bir kaynaktan alıp alamadığına bakılmalı çünkü çok hassas bir dönemden geçiyoruz” dedi.

İNSANLARA ZARAR VERMEKLE BU İŞ ÇÖZÜLMEZ

 “TV, gazete, radyo kontrol edilebilir ama internet paylaşım alanını kontrol etmek çok zor” diyen Dönmez, “Özellikle hükümet tarafı bir ekiple ivedi bir şekilde mücadele edip yalanların ayıklanması lazım. İnsanları provoke etmeyecek şekilde ayarlama yapılmalı. İnsanların evlerini yıkmakla dükkânlarına girmekle bu işlerin çözülmesi mümkün değil. Yani gerekirse valilik bazında yapılabilir. Bu işler yerelde daha iyi çözülebilir. Provoke edilecek görüntüler temizlense bu iş çözülebilir. Yoksa daha sonra tamir edilemeyecek büyüklükte yaralar açılabilir” şeklinde konuştu.

sedat-donmez--(2).jpg

SOSYAL MEDYADA İÇ SAVAŞ ÇIKMIŞ GİBİ ALGI OPERASYONU VAR

Sosyal medyada iç savaş çıkmış gibi bir algı operasyonu yürütüldüğünü vurgulayan Sedat Dönmez, “İnternet televizyondan beslenirdi, ama şimdi internet televizyondan etkileniyor. Yalan yanlış görüntüler televizyondan da çıkabiliyor. Süreçte en önemli görev gençlere düşüyor. 18- 30 yaş arası olayları çıkaran kesim bir kıvılcıma hazır. Duygusal düşünüyor. Bunlara internette bir fotoğraf gösterip her şeyi yaptırabilirsiniz. Korku yok. Bu en büyük sakıncası. Her birey bir tür yayıncı gibi çalışıyor ve beğeni sayısı çok önemli görüyor. Bu insanlar için doğru olup olmadığı çok önemli değil. Tüm bunları göz önünde bulundurup öyle karar vermek gerek” diye konuştu.

BU SORUN BÖYLE ÇÖZÜLMEZ

Sosyal medyadan küfür ederek ya da yalan yanlış görüntüler paylaşılarak bu sorunun çözülemeyeceğini aksine daha da büyüteceğini ifade eden Dönmez, “Paylaşılanlara kendi içimizde kontrol mekanizması oluşturmak ve bireysel sorumlulukla olacak bir şey. Sosyal medya engellenecek bir şey değil, yönetilecek bir şey. Diğer tüm iletişim kanalları, televizyon, sinema, radyo hatta gazeteler denetlenebilirken sanal dünya bu denetlemelerden hiçbiriyle karşılaşılmıyor. O nedenle de iki kere düşünmekte fayda var” dedi.

Filistin’de yaşanan bir olayı Eskişehir’de göstermenin sosyal medya için çok da zor bir şey olmadığını belirten Dönmez, “Bu nedenle ciddi anlamda bilgi kirliliği var. Provokasyon hatta evde canı sıkılan bir vatandaş bile bir felakete kolaylıkla yol açabiliyor.  Nefreti körükleyebilir. Kontrol altına alamazsınız.

sosyal-medya-algisi.jpg

BİZ DE YAPMALIYIZ

 Sivil toplum örgütleri, gençlik örgütleri bilgi kirliliğinin insanlara anlatılması gerekiyor. Doğru olmadığının çok hızlı kanıtlanması gerekiyor. Algı operasyonunun yönetenler bizi bizden iyi tanıyorlar. Ne yapması gerektiklerini biliyorlar. Bizde yapmalıyız. Bu paylaşımlar toplumda kin oluşturmaktan başka bir işe yaramaz” ifadelerini kullandı.

sedat-donmez--(1).jpg

KALKAR KALKMAZ SOSYAL MEDYAYA GİRİYORUZ

İnternetten gelen tüm mesajlara açık ve toplum olarak korumasız olduğumuzu ifade eden Dönmez, “Hayatımızı bu kadar kuşatan bir şeyi engellemek çok zor. Bunun da farkında olmak gerek. HDP’nin barajı aşmasında bunun etkilerini çok iyi gördük. Barış ve demokrasi istiyorlarmış gibi göstermesini de sosyal medya başardı. Kendi çevremizi bilinçlendirmemiz lazım. Sorumluluk saymamız lazım. Yoksa sorun git gide büyük. Umursamazlık neme lazım dememek lazım. Sorun ancak bu şekilde çözülür. Doğa boşluğu affetmiyor. Siz konuşmazsanız onlar konuşur. Sosyal medya bizim bir gücümüz olmalı, karşı tarafların değil.  Bunu gezide 6-7 Eylül’de örneklerini Teknoloji o kadar ilerledi ki dünyanın başka bir yerinde olmuş bir olayı, Konya’nın herhangi bir yerinde yaşanmış gibi gösterebiliyorsunuz.  İnternetin sürükleyici bir gücü var. Şuradan çek in yapın dediğinizde gençler koşarak gelir. Milyonları sokağa dikebilirsiniz. Türkiye bu krizi interneti kullanarak fırsata bile çevirebilir.  Olumlu yöne çevirerek, insanları bilinçlendirerek, yani onların yaptığının tam tersini yaparak, internette doğru bilgiler dolaşacak, bu da ülkeyi yönetenler tarafından iyi anlamda kullanılabilecek. Duygusal dönemlerde her şeye daha açıklar. Kin ve nefret duygusu hakim. Bunu kullanmalarına izin verilmemeli” şeklinde konuştu.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ