Aliyev, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarıyla görüştü

Aliyev, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarıyla görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ sorunun çözüm sürecini yürüten Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Eşbaşkanlarıyla görüştü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak için gittiği Polonya'nın başkenti Varşova'da Eşbaşkanlar Rus İgor Popov, Fransız Pierre Andrieu ve Amerikalı James B. Warlick ile bir araya geldi.

AGİT Dönem Başkanı Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'un da hazır bulunduğu görüşmede, Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreciyle ilgili fikir alışverişi yapıldığı belirtildi.

- Dağlık Karabağ sorunu

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetlerin dağılmasının ardından Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve Ermeniler 1991'de başlattıkları saldırılarla Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi. 

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edilirken, 1 milyona yakın kişi doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı. 

Taraflar, 4-5 Mayıs 1994'te, Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle Bişkek Protokolü diye bilinen ateşkes anlaşması imzaladı. 

Anlaşmayla geniş çaplı saldırı ve operasyonlara son verildi. Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli illerine konuşlandırılan Ermeni güçleri ile diğer bölgeleri savunmak için konuşlanan Azerbaycan güçleri arasında cephe hattı oluştu. 

Mevzilerin inşa edildiği, siperlerin kazıldığı cephe hattı, Ermenistan'la sınırda bulunan Gazah, Ağstafa, Tovuz ve Gedebey illeri boyunca da uzandı. Birbirlerine çok yakın olan mevzi ve siperler arasındaki alanlara ise olası saldırıları önlemek için mayınlar döşendi.

Bişkek Protokolü'nün imzalanmasından bu yana ateşkes kağıt üzerinde kaldı, çatışmalarda her iki taraf da kesin rakam verilmeyen fakat sayıları binlerle ifade edilen askerini kaybetti.