Aliyev: Dağlık Karabağ'a hiçbir zaman bağımsızlık verilmeyecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Dağlık Karabağ'a hiçbir zaman bağımsızlık verilmeyeceğini, fakat Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde belirli özerklik statüsü uygulanabileceğini söyledi.
Aliyev: Dağlık Karabağ'a hiçbir zaman bağımsızlık verilmeyecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin 98. kuruluş yıl dönümünde, subaylar için inşa edilen konutların açılışına katıldı. 

Azerbaycan askerlerinin de büyük profesyonelliğe sahip olduğunu vurgulayan Aliyev, "Temas hattında son aylarda yaşananlar bunu bir daha teyit etti. Azerbaycan ordusu güçlü ordular arasındadır. Vatanseverlik yüksek düzeydedir. Nisan ayında yaşanan çatışmalar tüm dünyaya Azerbaycan'la hesaplaşmak gerektiğini ispat etti. Ordunun savaş yeteneği daima geliştirilmelidir." dedi. 

Nisan ayında Ermenistan'ın provokasyona başvurduğunu, Azerbaycanmevzileri ve sivil yerleşim birimlerine ateş açıldığını belirten Aliyev, şöyle konuştu:

"Altı sivil vatandaşımız hayatını kaybetti. Askerlerimiz şehit oldu. Azerbaycan ordusu da düşmana gereken yanıtı verdi. Nisan çatışmaları bizim büyük askeri zaferimiz olarak tarihte geçti. Azerbaycan ordusu büyük kahramanlık göstererek işgal altındaki toprakların bir bölümünü işgalden kurtardı. Bu olayların hem Ermenistan'a hem de konuyla ilgilenen kurumlara ciddi mesaj olacağından eminim. Ermenistan bu süreci sonsuz bir süreç olarak görmek istiyor. Mevcut durumu korumak istiyorlar. Uluslararası aracıların baskıları arttığında da çeşitli provokasyonlar yapıyorlar."

"Dağlık Karabağ'a hiçbir zaman bağımsızlık verilmeyecek"

Nisan olaylarından sonra Ermenistan yönetiminin müzakerelerin devam ettirilmesi için birkaç şart öne sürdüğünü bildiren Aliyev, şunları kaydetti:

"Bu şartların hiçbiri kabul edilmedi çünkü kimse bize şart koşamaz. Ermenistan tarafı müzakerelerin durdurulması ve dondurulması durumunda onları nelerin beklediğini çok iyi biliyor. Viyana'da yapılan görüşmede Ermenistan'ın şartları kabul edilmedi. Daha sonra St. Petersburg'da yapılan görüşmeyi olumlu değerlendiriyoruz. Orada AGİT Dönem Başkanı Özel Temsilci ofisinin gözlemci sayısının artırılmasını da konuştuk. Doğrudur bildiride sayı belirtilmiyor. Fakat bugün o ofiste çalışan gözlemci sayı en fazla 2 veya biraz daha fazla artırılabilir. Büyük bir gözlemci misyonu söz konusu değil. Ermenilerin şart koştukları çatışmaların araştırılması mekanizmasına şimdiki durumda gerek olmadığını düşünüyorum. Birincisi, kimse bu mekanizmanın neden oluşacağına yönelik net bilgi vermiyor. İkincisi, eğer bu çatışmanın dondurulması için yapılıyorsa Azerbaycan bunu kabul etmeyecektir. Bu, müzakere sürecinde olumlu gelişme yaşandığında, topraklarımızın ne zaman işgalden kurtarılacağını bildiğimizde olabilir. Müzakereleri konunun mahiyeti üzerinde yürütmeliyiz. Ermenistan'ın işgalci politikalarına son verilmelidir. Sorun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmelidir. Dağlık Karabağ'a hiçbir zaman bağımsızlık verilmeyecek. Dağlık Karabağ'ın statüsü sonraki konu. Belirli özerklik statüsü olabilir. Fakat bu statü ülkemizin toprak bütünlüğünü ihlal etmemelidir."