Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Allah Allah, Şehir İçi Ulaşım Zorlaşıyor Mu!!!

Allah Allah, Şehir İçi Ulaşım Zorlaşıyor Mu!!!

            Şehir içi ulaşım, muazzam bir kurtarıcı etkiye sahipken, aynı zamanda yoğun faaliyet gösterdiği şehirde yaşayanlar  için de çok ciddi bir sorun teşkil etmektedir.

            Trafik sıkışıklığı, şehir içi ulaşım ağları, bunları kullanan araçların sayısının artmasından dolayı artık bu yoğunluğu karşılayamadığı ortaya çıkıyor. Sıkışık alanların konumu, fiziksel ulaşım çerçevesi ve bina arazi kullanımı ve bunlarla ilişkili gezi faaliyetleri tarafından belirlenir. Trafikte aşırı yükleme seviyeleri, günlük işten çalışma süreleri boyunca çok iyi işaretlenmiş bir zirve ile zamana göre değişir.

            Bu merkezlerin karmaşık doğası motorlu araçların hareketini zorlaştırıyor ve uzun süreli otoparkı neredeyse imkansız hale getiriyor. Gelişmekte olan şehirlerde sorun özellikle şiddetli, şehirlerde özel araç sahipliği ve kullanımındaki hızlı büyümeye, yol ağının uygun bir şekilde yükseltilmesine nadiren eşlik edilmiş ve bu artışlar muhtemelen sorunu daha da kötüleştirecektir.

            Toplu taşıma kalabalığı bu kadar yoğun zamanlarda toplu taşıma araçlarında meydana gelen 'kişi tıkanıklığı', bazen kelimenin tam anlamıyla yaralanmalara davetiye çıkarmaktadır. Yolculuklarının çok yüksek bir oranı, duraklarda uzun kuyruklar, terminallerde, merdivenlerde ve bilet satış noktalarında kalabalık olacak ve aşırı uzun süreli sıcak ve klostrofobik seyahatlerin aşırı kalabalık araçlarda sıkıştığı pik saat yükleme koşulları altında yapılır. .

            Japonya'da, “paketleyiciler”, yolcuların metro trenlerinin içinde zorlanmasını ve böylece otomatik kapıların düzgün şekilde kapanmasını sağlamak için istasyon platformlarında kullanılmaktadır. Tüm dünyada koşullar iyi günler geçirmekte zorlanmakta, kötü olanlara tahammül edilemez ve gelişmekte olan ülkelerde bazı şehirlerde neredeyse her gün inanılmazdır. Hindistan'daki trenlerin dışına asılı yolcuların görüntüleri yeterince tanıdık. İçerisinde hangi koşulların olduğu sadece tahmin edilebilir?

            Toplu taşıma işletmecileri, yoğun saat talebini karşılamak için yeterli araç sağlıyorsa, ekonomik olarak istihdam edilmeleri ile çözüm üretebilirler.

            Taşıt kullanımındaki bu farklılık, toplu taşıma işleri için şehir içi ulaşım sorununun merkezi. Kaynakların ekonomik olmayan bir kullanımı olan bir zirve saat hizmetini sağlamak için yeterli araçları, bitkiyi ve emeği korumak zorunda. Çoğunlukla maliyetlerin azaltılmasının tek yolu, yoğun olmayan hizmetlerin azaltılmasıdır, ancak bu durum, yoğunluğu ortadan kaldırır ve daha fazla araba kullanımını teşvik eder. Bununla birlikte, bu 'en yoğun sorun' şehirdeki saldırgan sürücüler değildir. Orada, düşük araba sahiplik seviyeleri ile hızla büyüyen şehir nüfusu, araç doluluk oranlarını gün boyunca yüksek tutabilmek için yeterince yüksek talep sağlıyor.

            Yayalar en büyük trafik kazası mağdur kategorisini oluşturmaktadır. Güvenliğini arttırmaya yönelik girişimler genellikle sorunun kaynağını (yani trafik hızını ve hacmini) başaramamış ve bunun yerine ayak üzerinde hareketi kısıtlamaya odaklanmışlardır. Bunun, yaya çevresini kötüleştirdiğini, geniş alanların sınırlarını aştığını ve yayaların yetersiz temizlenen ya da kontrol edilen yaya yolları ve alt geçitleri kullanmaya zorladığını söylemek gereksiz. Buna ek olarak, park etmiş arabaların tıkanması ve kentsel çevrenin artan kirliliği, trafik gürültüsü ve doğrudan ayaklardakileri etkileyen egzoz dumanları vardır.

            Daha geniş ölçekte, şehirde tesislere ve faaliyetlere erişim sorunu vardır. Konutlar ve ihtiyaç duyulan tesisler arasındaki bu daha büyük mesafeler sadece motorlu taşıma araçlarıyla kaplanabilir. Güvenli tesislerin yokluğu şehirdeki yayalar için en büyük sorun olsa da, şehirde, yürüyüş ortamının kalitesinden bağımsız olarak, “herhangi bir şeye” ulaşımdaki yetersizliktir.

            Park zorlukları şehir trafiğinde sıkışan birçok araba sürücüsü aslında hiçbir yere gitmeye çalışmıyor: Sadece bir yere park etmek için bakıyorlar. Onlar için park sorunu kentsel ulaşım sorunudur: bir araba satın almak için yeterli kazanç bir şeydir ama park etmek için bir yer bulmak için yeterince akıllı olmak başka bir şeydir. Ancak, sadece acı çeken sürücü değildir. Şehirler çirkin çok katlı otoparklar tarafından şekillendiriliyor ve araçların her metrekareye sıkıştırılmasıyla şehir manzaraları metal denizlere dönüştürülüyor.

            Toplu taşıma, sokakların tıkanmasıyla yavaşlatılır ve düz bir çizgi gibi herhangi bir şeyde yürüyerek hareket mümkün olmaz. Yeterli park yerinin sağlanması, arazi kullanım planlaması için ciddi etkileri olan bir sorundur.

Pahalı ve görsel olarak müdahaleci çok katlı otoparkların çoğalması, sadece kısmi bir çözüm ve caddeye park etmek için genellikle yol tıkanıklığı oluşturabilir. Şehir merkezlerindeki yaya bölgelerinin ve perakende alışveriş merkezlerinin genişletilmesi, alışveriş yapanlara ve diğer şehir merkezlerine daha kabul edilebilir ortamlar sağlamayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, bu tür trafikten arındırılmış bölgeler, taşıt yolcularına ve toplu taşıma araçlarına yönelik ticari merkezlere yeni erişim yolları yaratırken problem yaratırlar, ikincisi ise genellikle doğrudan merkezi alışveriş alanına taşınan avantajlarını kaybeder.

Çevresel Etkiler

            Motorlu taşıtların çalışması kirletici bir faaliyettir. Taşıt sahipliğindeki muazzam artışlar sonucunda çevre kirliliğine neden olan sayısız faaliyetler varken, toplum artık sadece motorlu taşıt kullanımının yıkıcı ve tehlikeli sonuçlarını takdir etmeye başlıyor. Kirlilik tek sorun değil.

            Trafik gürültüsü, şehirlerimizin ve şehirlerimizin merkezi alanında ciddi bir sorundur ve artan trafik hacmine uyum sağlamaya çalışırken ortaya çıkan diğer çevresel dezavantajlar vardır. Özel ve sosyal maliyetler arasındaki uçsuz bucaksızlık, şimdiye kadar gerçek bir kontrol olmaksızın devam etmesine izin verilen bir tanesidir. Belki de daha rahatsız edici olanı, toplumun bu tür eylemlerin uzun vadeli etkilerinden büyük ölçüde habersiz olması ve motorlu taşıtın hiçbir şekilde tek suçlu olmamasına rağmen, sürekli olarak açık bir suçlu olmasıdır.

            Trafik Gürültüsü

            Trafik gürültüsünün, trafiğin yol açtığı temel çevre sorunu olduğu genellikle kabul edilmektedir.

            Yayalar için yürüyüş alanlarında yürüyüş ve diğer faaliyetler taciz edici olabilir ve belki de daha önemlisi, trafik gürültüsü binaların iç kısmına nüfuz eder. Bu nedenle çalışma daha zordur çünkü gürültü yoğunlaşmayı ve konuşmayı bozar. Yüksek gürültü seviyeleri, uyku ve rahatlama etkilendiğinden ev hayatını da bozabilir.

            Trafik gürültüsü, işitme cihazı tarafından istenmeyen, sürekli bir ses olma eğilimindedir. Hava basıncındaki dalgalanmaların bir sonucu olarak ortaya çıkar, bu da daha sonra insan kulağı tarafından alınır. Yol gürültüsü ve yol matkabı gibi diğer gürültü olayları, daha yoğun bir ses üretirken, trafik gürültüsü çok daha sürekli ve neredeyse yuvarlak bir rahatsızlıktır. Gürültü genellikle desibel birimlerinde ağırlıklı bir ölçekte ölçülür, 10 dB'lik bir artış ses şiddetinin iki katına çıkarılır. 84 dB'lik bir desibel gürültü seviyesinin insanların kabul edilebilir olduğu kadar çok olduğunu ve herhangi bir motor gürültüsünü 85 dB'den fazla yasadışı hale getirecek bir mevzuat olmalı. Aslında, ağır kamyonlar hala kabul edilebilir seviyenin üzerinde bir gürültü seviyesi oluştururlar.

            Motorlu taşıtların gürültüsü çeşitli kaynaklardan gelmektedir. Motor, egzoz ve lastikler, en önemlileridir, ancak mal taşıyan araçlar ile, gövde, frenler, gevşek bağlantı elemanları ve aerodinamik gürültü ile ek gürültü çıkarılabilir. Gürültü seviyesi ayrıca aracın hızı, trafik akışının yoğunluğu ve aracın çalıştığı yol yüzeyinin doğası tarafından da etkilenir.

            Atmosferik Kirlilik motorlu taşıtlardan çıkan dumanlar, motorlu taşıtla yaşamanın en hoş olmayan maliyetlerinden birini sunar. Araba, atmosferik kirliliğin birçok kaynağından sadece biridir ve uzun süreli maruz kalma sağlık açısından tehlike oluşturabilirse de, bu problemi perspektif olarak görmek önemlidir. Trafik dumanları, özellikle bakımsız dizel motorlardan çok rahatsız edici olabilir ve gürültüye ilave olarak kentsel alanlarda yürüyüşün tatsızlığına katkıda bulunabilir. Ekolojistler, herhangi bir gerçek kısıtlama olmaksızın gerçekleşen yollarımızdaki araç sayısındaki hızlı artışın hızlı bir şekilde çevresel bir krize dönüştüğüne inanıyorlar. Egzoz dumanları, motorlu taşıtın ana kirletici kirliliği kaynağıdır.

            Yoğun trafik olan bir şehirde gündüz milyonda 25-30 parça kirletici vardır. Günde iki paket sigara ile aynı etkiye sahiptir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR